Jourova érvényesítené a jogállamisági mechanizmust

2021. január 20. 09:23

Pénzmegvonással fenyegeti a magyar kormányt az Európai Bizottság alelnöke a Der Standardnak adott interjújában.

2021. január 20. 09:23
null

„Erős eszközt adtak a kezünkbe az állam- és kormányfők a jogállamisági rendelet támogatásával, amely január elseje óta hatályban van, és alkalmazni is tudjuk azt, így »nagyon sok pénzt blokkolhatunk«, például nagy magyar állami beruházások kifizetéseinél” – mondta az osztrák Der Standard című lapnak adott interjújában Věra Jourová.

„Mindig a jogállamiságért, a szabadságért és a demokráciáért kell küzdeni. A rendelet január 1-je óta hatályban van, és alkalmazhatjuk is. Egyértelmű jogi kompetenciánk van, amelyet a kormányfők leírtak”– tette hozzá.

A Der Standard szerint hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben. Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzetét, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás teljes letámadását látja a Bizottság a jogállamiság legnagyobb sérelmének – írta meg az Index. 

Az interjúban szóba kerül, hogy ezek a „visszaélések" vezettek korábban a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek azonban szerinte „évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál” – mondta, hozzátéve, hogy emiatt „ezek az eljárások frusztrálóak és használhatatlanok”. Az alelnök szerint ezért is jó most, hogy a jogállamisági mechanizmus révén egy erős és hathatós eszközt kaptak a kezükbe.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. február 08. 14:51
a nunájában! és az eredményt majd megszüli!
gxcapril
2021. január 20. 16:45
Kezd rohadt unalmassá válni.
Kopa
2021. január 20. 12:34
Eurova figyelmébe: A Benes dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti. A dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával.
pitypang1125
2021. január 20. 12:29
Nem lesz rá szükség. A kertek alatt már szervezés alatt van a csatlakozás a perhez, több tagállam részéről a mechanizmus ellen. Addig is nem tudják alkalmazni, mert a tanács lesöpri az asztalról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!