Elfogadták a magyar hatóságok az oxfordi és az orosz vakcinát

2021. január 20. 19:41

Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

2021. január 20. 19:41
null

Szerdán a magyar hatóságok engedélyezték a két, vektorvakcina típusú ellenszer a magyarországi használatát – értesült az origó. A két gyártó már december 8-a óta tárgyal az együttműködésről, az oxfordinak is nevezett szert az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban a hónap végén tervezik engedélyezni. A jövő hónap folyamán készülnek elismertetni a hasonló orosz ellenanyagot is, miután Angela Merkel a napokban megbeszéléseket folyatott erről Vlagyimir Putyinnal.

Az Astra Zeneca ellenanyagával Nagy Britanniában már folyik a tömeges oltás. Már tavaly év végéig több, mint 200 millió adagot állítottak elő belőle, mely mennyiség azóta is növekszik. A szükséges engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot is elő tudnak előállítani. A szakemberek kiemelik, hogy szemben a Pfizer vakcinájával, a brit vakcina könnyebben szállítható, miután nem igényel hűtést.

„Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája – amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek – és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok »ártalmatlan vírust« visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

Az orosz vírussal is folynak már oltások, Oroszországban másfél millió ember kapta meg, és ezzel tervezi a tömeges vakcinációt Szerbia is, valamint további kilenc ország. A két vakcinát emberre veszélytelenné tett adenovírussal jutattják be a szervezetbe, mely tartalmazza a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen immunrendszerünk antitesteket fejleszt.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. január 21. 09:57
Nagyon tudom sajnálni az itt rettegőket, talán nem is lehet életnek nevezni az ekkora fokú rettegéssel terhelt életet.
Nuttika
2021. január 21. 09:30
Javaslom a mandinernek, hogy vegyen föl egy lektort, aki átolvassa a híreket. Az utóbbi pár hónapban egyre gyakoribb, hogy értelmetlen mondatok, kimaradt szavak, durva elírások vannak a hírekben. Nem kéne lesüllyedni balos színvonalra. Nem gond, ha a hírek írói vétenek egy-egy hibát, de mielőtt kikerülnek, valaki olvassa már át legalább egyszer.
Kormánypárti1
2021. január 21. 08:52
Én már az elején eldöntöttem, hogy amennyiben hozzájutunk és esetleg választani is lehet, akkor én mindenképp az orosz vakcinát fogom kérni. A döntésem okai. Az oroszok ugyanannyi, sőt, talán kicsit több tapasztalattal rendelkeznek a védőoltás gyártásról, mint a nyugati cégek. Számukra természetesen ahogy más országok, cégek számára is, számít a profit, viszont az oroszoknak egyben hatalmas presztízs kérdés is, így semmiképp nem adhatnak ki a kezükből rossz szert. A harmadik ok, ami miatt az övékét, vagy esetleg az Astráét választanám, hogy bennem van némi félelem a génmódosítással készített új szerrel szemben. Ha egyszer vannak fenntartásaink (márpedig nekem vannak) a GMO növényekkel, élelmiszerekkel, amiket "csak megeszünk" akkor nekem nem igazán tetsző dolog génmódosításon alapuló szert oltatni magamba. De! Hozzáteszem, hogy ez ellen a szemét vírus ellem minden hatásos szer jó, úgyhogy ha nem lesz választási lehetőség, akkor bármelyikkel hajlandó vagyok beoltatni magamat.
Nehidd El
2021. január 21. 08:12
Minden szép és jó, azt leszámítva, hogy az ellenanyag nem az oltás szinonimája. Az ellenanyag az emberben termelődik, miután beadták neki az (orosz vagy angol) oltást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!