Magyar kézbe került a Budapesti Erőmű Zrt

2020. december 03. 21:14

A CHP Energia Zrt. vásárolta meg a Budapesti Erőmű Zrt.-t a cseh EP Energy csoporttól.

2020. december 03. 21:14
null

Az elmúlt évtizedekben történt több tulajdonosváltás után vásárolta meg a CHP Energia Zrt. a fővárosban három korszerű erőművet üzemeltető Budapesti Erőmű Zrt.-t a cseh EP Energy csoporttól. A cég termeli Budapest teljes távhőigényének 60%-át. A Budapesti Erőmű 1997-ig a magyar állam tulajdonában állt, majd a privatizációs eljárás során a FORTUM-TOMEN (finn-japán) konzorciumhoz került. 2001-ben a francia EDF vásárolta meg, 2015-ben adták el a cseh EP Energy Csoportnak.

A cég több mint 100 éves múltra tekint vissza, és a főváros legjelentősebb energiatermelője. Három korszerű, kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművet, a Kelenföldi, Kispesti és Újpesti Erőműveket üzemelteti. A cég egyúttal a FŐTÁV Zrt. legnagyobb távhő-beszállítója, kapacitása 144 ezer háztartásban mintegy 500 ezer embert szolgál ki. Az erőmű 396 MW beépített villamos-energia kapacitása révén az ország villamos energiájának 3%-át is termeli. 

A 220 főt foglalkoztató Budapesti Erőmű Zrt. 2019-ben 60,2 milliárd forintos árbevételt ért el.

Az elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztéseknek köszönhetően az erőművekben tovább csökkentték a felhasznált földgáz és a kibocsátott széndioxid mennyiségét, így korszerű, környezetkímélő energiatermelő egységeknek tekinthetőek. A tulajdonosváltás a megszokott működésben és a dolgozók munkaviszonyában nem hoz változást. „A vállalat a Budapesti Erőmű Zrt. munkavállalóit teljes létszámban integrálja, valamint működési engedélyeit, folyamatban lévő szerződéseit is átveszi” – áll a kiadott közleményben. A cég új vezérigazgatója Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója lesz.

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. december 04. 06:17
A képen a Kelenföldi Erőmű vezénylője látható ami egyébként ipari műemlék.
Armageddon
2020. december 04. 05:38
A francia Veolia csoport világszerte 2,4 millió háztartást lát el energiával, 76 ezer erőművet és több mint 450 távhőrendszert üzemeltet. A vállalatcsoport 187 ezer munkatársa energetikai, vízkezelési, hulladékgazdálkodási megoldásokat tervez és kivitelez ipari üzemek és közintézmények számára. A cégcsoport 94 millió ember ivóvízellátását biztosította 2013-ban, 54 millió megawattóra villamos energiát termelt és 38 millió tonna hulladékot hasznosított újra, illetve használt fel energiatermelésre. Magyarországon a Veolia vállalatcsoport több mint 600 ezer háztartást lát el és 2500 munkavállalót foglalkoztat.
Gullwing
2020. december 03. 23:14
Ezt sem tudják a liberálnácik ellopni.
lightning protection
2020. december 03. 22:42
Helyes. Stratégiai cég, Budapest távhőjének jó részét biztosítja. Az elmúlt két évtizedben jópár, sok hektáros telephelyétől igazán értékes ingatlanjától megszabadult: Révész utcai fűtőmű, angyalföldi, kőbányai telephely, kelenföldi sportpálya. Igaz az erőművek megújultak, de elég sok pénzt kitalicskáztak onnan. (Valamikor dolgoztam ott... igaz akkor még 1000 dolgozója volt...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!