Hazatér Horthy Miklós legendás vonata, a Turán

2020. december 21. 19:32

A szerelvény a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe fog kerülni – adta hírül Vitézy Dávid Facebook oldalán.

2020. december 21. 19:32
null

Úton van hazafelé a Turán 9, Horthy Miklós legendás vonatszerelvényének étkezőkocsija, melyet Szlovákában szerzett be a Közlekedési Múzeum - számolt be posztjában Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója. Magyarország eddig is több kísérletet a legendás szerelvény visszaszerzésére, de mindezidáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba. Ez, teljes felújítást követően, ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban látható.

„Szeptember 10-én jelentettük be, hogy a kocsi eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére Múzeumunk kezdeményezésére Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított” – írta Vitézy Dávid. 

„A Turán vasúti szerelvényt az egykori kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. A kocsit ezután sokáig a csehszlovák kormány használta reprezentációs célokra, majd az 1970-es években magánkézbe került” – írta a posztban. A kocsira egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a szlovákiai Szencen.

A jármű bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végezte. A jármű hétfőn érkezett meg Magyarországra, a hazaszállítás követően a Közlekedési Múzeum munkatársai azonnal megkezdik az értékes kocsi restaurálását.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2020. december 21. 19:51
És szépen felújítani, hogy a guta üsse meg a komcsikat.
Sróf
2020. december 21. 19:47
"A kocsira egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá" Ha nem árulják el, hogy a csehszlovákoknál volt, ebből a leírásból román lelőhelyre tippeltem volna.
P.S.
2020. december 21. 19:41
Éljen nagybányai Vitéz Horthy Miklós Kormányzó úr emléke!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!