Hackerek támadták meg az USA energiaügyi minisztériumát

2020. december 18. 12:51

A minisztérium felelős az amerikai atomfegyverek kezeléséért, de az arzenál biztonságát nem veszélyeztették.

2020. december 18. 12:51
null

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma megerősítette, hogy Sunburst típusú hackertámadás érte informatikai rendszerét. Az esetet az Egyesült Államok kormánya ellen irányuló eddigi legsúlyosabb támadásnak minősítették. A pénzügyminisztérium és a kereskedelmi miniszérium is azon szövetségi szervek köztött van, melyek a kifinomult, hónapok óta tartó támadásban érintettek. 

A minisztérium felelős az amerikai atomfegyverek kezeléséért, de elmondták, hogy az arzenál biztonságát nem veszélyeztették. Közben a Microsoft technológiai óriás is közölte csütörtökön, hogy rosszindulatú szoftvert talált rendszereiben. Sokak szerint az orosz kormány a felelős, a Kreml azonban elutasította a vádakat.

Donald Trump elnök még nem kommentálta a számítógépes támadásokat, Joe Biden megválasztott amerikai elnök viszont kijelentette, hogy a kiberbiztonság adminisztrációja „kiemelt prioritása lesz”. „Először is meg kell zavarnunk és el kell rettentenünk ellenségeinket attól, hogy komoly kibertámadásokat követhessenek el. Ezt úgy tesszük meg, hogy komoly árat fizettetünk az ilyen rosszindulatú támadásokért felelős személyekkel, többek között szövetségeseinkkel és partnereinkkel egyeztetve” – mondta Joe Biden.

Amerika legfőbb kiberügynöksége, a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Ügynökség (CISA) csütörtökön határozottan kijelentette, hogy a behatolás meghiúsítása „rendkívül összetett és komoly kihívást fog jelenteni”. „A kritikus infrastruktúra megsérült, szövetségi ügynökségek és magánszektorbeli vállalatok veszélybe kerültek, a sérülés pedig súlyos veszélyt jelent” – mondták. 

A Sunburst típusú támadás lényege, hogy a vírus a szoftver automatikus rendszerfrissítésekor kerül be a rendszerbe, és néhány hét szunnyadás után aktiválódik csak, így nagyon nehéz észrevenni. Az így fel nem fedezett „digitális ügynök” ezután az interneten tudatja alkotójával, hogy bent van, és nyitva tarthatja az ajtót, hogy beléphessenek. Hónapokon át a hackerek – akik nagy valószínűséggel nemzeti kiber-katonai csapatnak számítanak – válogathattak, információk után kémkedtek és adatokat loptak el különféle szervezetek ezreitől. A támadás célja valószínűleg az Egyesült Államok titkainak megszerzése és ipari kémkedés volt. A támadás mértékét mutatja, hogy a szakértők szerint évekbe is telhet, míg maradéktalanul feltérképezik a teljes hadművelet minden részletét.

A feltörés legkorábban 2020 márciusában már elkezdődött, a CISA szerint a tettesek „türelemről, stabil működési biztonságról és összetett kereskedelmi rendszer birtoklásáról tettek tanúbizonyságot”. Az ügynökség nem azonosította, hogy milyen információkat loptak el vagy tettek közzé. Az energiaügyi minisztérium elleni támadás kapcsán Shaylyn Hynes, a CISA szóvivője elmondta, hogy „a rosszindulatú programot csak az üzleti hálózatokra izolálták”.  A támadás az Egyesült Államok nukleáris fegyvereit felügyelő Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóság (NNSA) biztonsági funkcióit nem érintette.

A feltörések listája már most hosszú – és egyre hosszabb lesz. A nyomozás szerint a hackerek a texasi SolarWinds informatikai cégen keresztül, annak tudtán kívül támadtak, és a cég 18 ezer ügyfele számára vitték be elsőként, annak szoftverein keresztül, a frissítésnek álcázott támadást.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. december 18. 14:51
A Pentagon meg bizonyára a recyclingért felelős...
Dobrevne
2020. december 18. 14:42
Először is meg kell zavarnunk és el kell rettentenünk ellenségeinket attól, hogy komoly kibertámadásokat követhessenek el. Ezt úgy tesszük meg, hogy komoly árat fizettetünk az ilyen rosszindulatú támadásokért felelős személyekkel, többek között szövetségeseinkkel és partnereinkkel egyeztetve, mondta Joe Biden. Ez a hét hülyesége, és ezt a leendő elnök mondta. Akkor megtámadjatok Kínát v Oroszországot?
kisgul
2020. december 18. 14:15
Milyen biztonsági rendszer az amit egy "primitív" orosz fel tud törni?
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 18. 13:53
Ez a NER-ben nem fordulhat elő, mert a kormány minden bioenergiája személyesen Orbán Viktortól érkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!