Fekete jaguárok és fehér tigrisek menekülnek meg a fogságból Mexikóban

2020. december 22. 12:30

A mexikói kormány és egy hazatelepült mexikói származású amerikai milliomos hoztak létre egy különleges vadvédelmi projektet.

2020. december 22. 12:30
null

A Fekete Jaguár-Fehér Tigris Alapítvány Mexikóban született, és ott eladott állatok megmentésére jött létre, melyeket borzalmas körülmények között tartottak fogva korábban. Az alapítványnál nem tenyésztenek és pároztatnak egyedeket, céljuk, hogy méltó környezetet találjanak a védenceknek és lehetőség szerint visszaengedjék őket természetes élőhelyükre.

A Fekete Jaguár-Fehér Tigris Alapítványt Eduardo Serio, mexikói származású üzletember hozta létre, aki korábban Beverly Hills-ben lakott. 2013 októberében üzleti útra indult a mexikói Monterrey-be (Mexikó) ahol unokatestvére, egy több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező állatszakértő beszámolt arról, hogy egy ottani kisállat-bolt egy fekete jaguár kölyköt tart fogva azzal a céllal, hogy bekábítószerezzék, és reklám célokra valamint pénzért fotókat készítsenek az öntudatlan állattal, amíg az el nem pusztul.

Eduardot ez az eset annyira felkavarta, hogy megmentette Cielót a fogságból. Idővel egyre inkább feltárult előtte, hogy milyen sanyarú sorban élnek Mexikóban kedvencként tartott, dísznek szaporított nagymacskák és vándorcirkuszokban senyvedő állatok. Egész los angelesi életét hátrahagyva létrehozta a Fekete Jaguár-Fehér Tigris Alapítványt.

Máig az Alapítvány több mint 320 nagymacskát mentett meg és gondozott fel, köztük oroszlánokat, tigriseket, jaguárokat, leopárdokat és olyan kisebb macskaféléket, mint hiúzok és pumák. A cirkuszokban, állatkertekben legálisan, szaporítóhelyeken, házaknál illegálisan tartott jószágoknál igencsak gyakori az állatok bántalmazása. Az Alapítvány több mint 200 egyéb állatfajt, kutyát, medvét, madarakat, prérifarkasokat, mosómedvét, krodilokat is megmentett már Mexikó minden tájáról.

Az alapítvány jelenleg a mexikói kormánnyal közösen viszi a Semanat & Propera Projektet, melynek célja, hogy a Mexikóban endemikus, veszélyeztetett macska és madárfajokat természetes élőhelyükre újratelepíthessék. A program során kiderült, hogy minél több állat él együtt egy csoportban, annál boldogabbak, fajtól függetlenül. Az alapítványnál ezért kis „óvodai csoportok” vannak, melyek háromtól tizenhat egyedig terjednek, és a csoportokban különböző fajok vannak, akik szeretik és tisztelik egymást: leopárdok, oroszlánok, tigrisek, kutyák együtt. 

A mexikói kormánnyal közös projekt keretében mintegy 200 olyan állatnak adnak jelenleg otthont, melyeket rezervátumokban fogtak be vagy sebesítettek meg orvvadászok illetve cirkuszoknak, állatkerteknek dolgozó vadorzók. Kapcsolataik révén az Alapítvány és a mexikói kormány sikeresen tárgyalt mintegy 150 állat cirkuszoktól és tenyésztőktől való átvételétől. Szinte minden nap kerülnek a menhelyre olyan állatok is, amelyeket hóbortból vagy nagyzolásból megvásároltak, majd csalódottan jöttek rá gazdáik, hogy ezek nem háziállatok, így leadják őket az Alapítványnál. Jelenleg a cirkuszi nagyállattartás legális Mexikóban, de az Alapítvány azon is dolgozik, hogy azoknál a cirkuszoknál, ahol nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani az állatoknak, ne lehessen őket tartani. Jelenleg több, mint 120, cirkuszból kimentett nagymacska él a Fekete Jaguár-Fehér Tigris menhelyein.  

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2020. december 22. 19:23
Szép cicák, mergérdemlik a szabadságot!
MayorAnna
2020. december 22. 14:17
Minden elismerés-további sok sikert!
Krupp Skya
2020. december 22. 14:08
Kellene oda 12 év MSZP/SZDSZ uralom és máris nem lenne pénz ilyen hobbira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!