Fényfestéssel hívják fel a figyelmet az üldözött keresztényekre

2020. november 25. 22:18

A Red Wednesday programot az Aid to the Church in Need katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben.

2020. november 25. 22:18
null

Vörös fénnyel festenek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre – közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az MTI-vel.

Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel felhívják az emberek figyelmét „korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli”.

A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival.

Magyarország 2019-ben csatlakozott a megemlékezéssorozathoz. Idén az ökumenikus gondolat szellemében négy magyarországi keresztény felekezet budapesti templomát festik meg vörös fénnyel. A vértanúság színére változik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, a Szilágyi Dezső téri református templom, a Budavári evangélikus templom és a Petőfi téri ortodox templom.

Az államtitkár kitért arra is: a kormány a Hungary Helps Programon keresztül a figyelemfelhíváson kívül humanitárius programmal is támogatja az üldözött keresztényeket, az elmúlt három és fél évben százezer keresztény és más, vallása miatt üldözött ember szülőföldön maradását tették lehetővé.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 26. 12:05
Köszönet az Orbán-kormánynak, hogy nem tesz vallási alapon különbséget az üldözött emberek között.
night watch
2020. november 26. 11:33
Amíg még svungban vannak, a Gellért-hegyi vasmancit is le kellene cserélni pl. egy világító kettős keresztre. A Sztalin pincsije, Vorosilov által felállított szobor Rákosiék és a masszív keresztényüldözés elszabadulásának kezdetére emlékeztet.
Andilla
2020. november 26. 11:19
Igen. Neveket természetesen nem mondott az illető (bár arra konkrétan rákérdeztem, hogy Karácsony írta-e alá, vagy valaki más), csak annyit, hogy elég magas beosztás ahhoz, hogy miniszteri szintekre kellett felszólni.
kizökkentidő
2020. november 26. 01:29
A Hírtv egyik műsorából kellett megtudnom, hogy az összes európai fővárosban van már mecset. Erre nem akarják felhívni a figyelmet valahogyan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!