Folytatódnak a tüntetések Belaruszban

2020. október 26. 07:20

Kétszázkilencven embert vettek őrizetbe fehéroroszországi városokban vasárnap – közölte a Vjaszna jogvédő szervezet.

2020. október 26. 07:20
null

A legtöbb őrizetbevétel a fővárosban, Minszkben, illetve a lengyel–litván–fehérorosz hármashatár közelében fekvő Hrodna (Grodno) városában történt.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet közleményében 16 várost sorol fel, ahol tüntetések voltak. A Népi Ultimátumnak elnevezett országos tiltakozó megmozdulás Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnök felhívására zajlott. Helyszíni tudósítások szerint csak Minszkben több mint százezren vonultak az utcákra a masszív karhatalmi jelenlét ellenére, követelve Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását, a tüntetőkkel szembeni erőszak leállítását és a politikai foglyok elengedését. Mivel vasárnap éjfélig ezek a követelések nem teljesültek, Cihanouszkaja felszólította a polgárokat, hogy hétfőtől lépjenek országos sztrájkba, zárják le az utakat és ne vásároljanak állami boltokban.    

„Az út nem lesz egyszerű, a Lukasenka elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség” – hangsúlyozta Cihanouszkaja.

Lukasenka nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. október 26. 08:48
Minden tiszteletem az övéké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!