Nyílt levél a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatához

2020. október 25. 11:34

Az egyes karok hallgatói – és mint azóta kiderült, oktatói – szintén a sajtóból értesültek erről a döntésről.

2020. október 25. 11:34
Veritas Virtus Libertas

„Tisztelt kari HÖK-tagok, kedves hallgatótársaink!

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói csoportosulása, a Veritas Virtus Libertas tagjaiként írunk most nektek. A pénteken, október 23-án a sajtónak kiszivárgott információk szerint igen nagy horderejű szavazás fog lezajlani hétfőn, október 26-án az egyetem Szenátusában, ahol a Szegedi Tudományegyetem új elnevezéséről fognak dönteni a karok erre felhatalmazott képviselői. 

Az egyes karok hallgatói – és mint azóta kiderült, oktatói – szintén a sajtóból értesültek erről a döntésről. Emlékeztetünk titeket, hogy ti a karok hallgatói által megválasztott képviselők vagytok, vagyis az ő érdekeiket és véleményüket kell képviselnetek és kihangosítanotok a hétköznapokban épp úgy, mint az egyetem meghatározó testületében, a Szenátusban. Nem reprezentatív felmérésünk szerint a hallgatók nem tudják, hogy az őket képviselő HÖK hogyan fog szavazni hétfőn, és ez nem tetszik nekik. 
Mindezek fényében arra kérünk titeket, hogy a nyilvánosság előtt válaszoljatok az alábbi kérdésekre:

1. Mi az álláspontja a ti HÖK-ötöknek az egyetem átnevezésével kapcsolatban?
2. Hogyan fog szavazni a kari HÖK képviselője az egyetem átnevezéséről a Szenátusban?
3. Milyen érvek és indokok alapján hozta meg a kari HÖK a döntését az üggyel kapcsolatban? Hogyan mértétek fel a hallgatóság véleményét, milyen platformokon (internetes szavazás, hallgatói fórum, stb.) érdeklődtetek arról, mit gondolnak az ügyről azok a hallgatók, akikért a HÖK tagjai tevékenykednek?

Az eddigi információk alapján az egyetem átnevezése korántsem élvez egyöntetű támogatást az universitason belül. Úgy véljük, olyan horderejű ügyről van szó, amely kizárólag két esetben kerülhet elfogadásra:

1. A Szenátus egyöntetűen, százszázalékosan támogatja az egyetem átnevezését.

vagy

2. Az egyetemi polgárság közvetlen szavazás útján, kvázi népszavazás keretében dönthet a névváltoztatásról.

Kérünk továbbá titeket, hogy a szenátusi ülésen ne szavazzátok meg zárt ülés, illetve titkos szavazás elrendelését. Bíztassátok a kari hallgatókat az ülésen való részvételre, az ülésen elhangzottakról illetve a szavazásról tájékoztassátok az egyetemi polgárságot széleskörű fórumokon (kari csoportok, HÖK oldalak stb.)!

Bár biztosak vagyunk benne, hogy mindannyian olvastátok, vitáitok során használtátok, csatoljuk Kenesei István professzor úr cikkét 2008-ból, ami igencsak elgondolkodtató érveket tartalmaz egy újabb átnevezéssel szemben.

Arról, hogy miért nem jó irány egy sokszínű, nyitott egyetem profiljának ilyen irányú leszűkítése, az alábbi írásból tájékozódhattok.

Azt, hogy a Dékáni Kollégium idén nyáron még miben gondolkodott, itt láthatjátok.

Várjuk a választ a fenti kérdésekre. Egyben sok erőt kívánunk az általatok vállalt felelősségteljes feladathoz.

Üdvözlettel:
A VVL hallgatói csoportosulás tagjai”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. október 26. 09:29
Szent-Györgyi Albertre akarják változtatni? Hát akkor értem az egészet. Szent-Görgyi nem zsidó Nobel díjas volt. Már megint az uszítás berken belülről.
sztd
2020. október 26. 00:02
A képviselő arra kapja a mandátumot, hogy a képviseltek megbízásából SZABADON, a legjobb tudása szerint döntsön (és persze szerezze be azt a tudást). A számon kért rendszer a rendi országgyűléseken volt szokás, és elég rosszul (nehézkesen, vagy nagy kompromisszumok mellett) működött. Jó volna, ha a hallgatók (persze mindenki más is) tájékozódnának, mielőtt megszólalnak.
nyugalom
2020. október 25. 21:01
Az egyetem hallgatoi valtoznak! Minden evben ujak jönnek vegzősök mennek! Ez uaz, mint az szfe ripacskodasa! Mar mindenről a hallgatók döntenek? Mi ez? Mint a komcsi szakszervezetisek!
Rasdi
2020. október 25. 20:16
"...miért nem jó irány egy sokszínű, nyitott egyetem profiljának ilyen irányú leszűkítése, az alábbi írásból tájékozódhattok." Evvel kapcsolatban csak annyit, hogy jellegét tekintve annyira eltérő karokat, mint mint az állatorvosi vagy gyakorlati természettudományos jellegű képzések és a művészeti-bölcsész jellegű területeket nagyon nehezen tudom egy életképes egységbe elképzelni. Még akkor sem ha az "universitas" valaha az ismeretek, a tudás összességét jelentette. Persze mindent meg lehet erőszakolni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!