Hűséggel és bátorsággal – Balog Zoltán kapta a Batthyány család díját

2020. október 08. 11:38

Első ízben adták át a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia nevét viselő díjat, amelyet a vértanú miniszterelnök leszármazottjai alapítottak azzal a szándékkal, hogy életben tartsák a kivételes házaspár szellemi örökségét és díjazzák azokat, akik a nemzetért tesznek. A díjat Balog Zoltán, az EMMI volt minisztere kapta.

2020. október 08. 11:38
null
Sal Endre
Sal Endre

Gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét 42 éves korában, 1849. október 6-án végezték ki Pesten. A Habsburg udvar koholt vádakkal ítélete halálra. A magyar szabadságért harcoló gróf a kivégzés előtti napon még utoljára találkozhatott a feleségével, gróf Zichy Antóniával, akinek búcsúlevelet is írt. Felakasztani akarták a mártír miniszterelnököt, de végül a golyó általi halál mellett döntöttek, mivel a kivégzés előtt a felesége egy apró tőrt csempészett a cellájába, amellyel összekaszabolta a nyakát. A szemtanúk szerint Batthyány a lövések előtti pillanatokban a következőt kiáltotta: „Éljen a haza! Rajta, vadászok!”

A volt miniszterelnököt titokban temették el, s csak a kiegyezés után kapott méltó sírhelyet, amely a Fiumei úti sírkertben található. A felsége, gróf Zichy Antónia egész életében gyászolta a férjét, s amikor évtizedekkel később a fia megismerkedett Erzsébet királyné unokahúgával, és el akarta venni feleségül, Zichy Antónia kijelentette: „A gyilkos családba nem nősülünk!”

Gróf Zichy Antónia

A kivételes házaspár hazafiassága, tartása, nemzeti öntudata a leszármazottjaik számára is példaként áll. 2016-ban ezért hozta létre a család a Magyar Batthyány Alapítványt, amelynek jelmondata a miniszterelnöktől származik: Fidelitate et fortitudine, avagy hűséggel és bátorsággal.

Az alapítványnak nem csupán az a célja, hogy erkölcsi zsinórmértékként maguk és mások elé állítsák a volt miniszterelnököt és feleségét, hanem az is, hogy elősegítsék a magyar nemzet előrehaladását. Ezért hozták éltre a díjat, amelyet minden évben ketten kapnak meg, egy férfi és egy nő. Olyan emberek, akik a nemzetért, a közösségért, a családért, a magyar földért és a hitért tesznek.

Az idén első alkalommal odaítélt gróf Batthyány Lajos-díjat Balog Zoltán református lelkész, az Emberi Erőforrások minisztériumának volt első embere kapta, aki ott volt a Batthyány-örökmécsesnél tartott ünnepségen is, ahol a Batthyány-leszármazottak mellett megjelent Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is. A díjat Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke nyújtotta át. A gróf Zichy Antónia-díjat dr. Nagy Natália, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar filológiai tanszék docense érdemelte ki, ám ő sajnos a vírushelyzet miatt nem tudott személyesen ott lenni a díjátadón.

A Magyar Battyhány Alapítvány működése nem csupán a díjazásból áll, az utóbbi években több konferenciát is szerveztek. Legutóbb 2019-ben például A Batthyányak a haza védelmében a 15. századtól a szabadságharcig címmel.

Az Alapítvány elnöke Batthyány-Schmidt Margit szerint, ha a történelmi családok erősítik önszerveződő képességüket, közös fellépéssel maradandót alkothatnak. „A Magyar Batthyány Alapítvány sok célt tűzött ki maga elé: ezek között szerepel a kulturális ismeretek létrehozása és tudásmegosztása, a tradinnováció, illetve a generációk közötti párbeszédek tudatos generálása, moderálása is.” 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2020. október 08. 18:59
Most akkor Batthyány vagy az alkotmányellenesen létrehozott önálló magyar hadsereg megszervezője, vagy koholt vádakkal végezték ki. Döntsük el, melyik, a kettő együtt nem megy.
Csallokoz
2020. október 08. 15:52
Balog páter minden plecsnit megérdemel, hogy már nem ő a miniszter :) - amihez annyit értett, mint hajdú a harangöntéshez Én életműdíjat is adnék neki.
Tőzeg Áfonya
2020. október 08. 14:00
Nem tudjuk mi alapján döntöttek mellette. Viszont valószínűsíthető , hogy hamarosan Balog Zoltán lesz a Magyar Református Egyház vezetője
__Y__
2020. október 08. 12:10
Ennél azért lehetett volna értelmesebb embernek is adni. Batthyány körme hegyéig nem érhet, ez az álszent, idétlen, mikiegér Balog Zoltán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!