Rejtélyes módon lezuhant egy ukrán katonai szállítógép

2020. szeptember 26. 14:43

Bár a pilóta valóban gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, még a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig voltak, mégis lezuhantak.

2020. szeptember 26. 14:43
null

Bár a pilóta valóban gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, még a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig voltak, a kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép mégis a földbe csapódott és kigyulladt Harkiv megyében – egyelőre ennyit tudtak mondani a sajtónak szombaton Kijevben az ukrán kormány tagjai. Andrij Taran védelmi miniszter és Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes egyaránt jelezte, hogy egyelőre még folyik a feketedoboz vizsgálata, annak alapján látnak majd világosabban a huszonöt ember halálával végződött pénteki tragédia részleteit és okait illetően. A baleset leszállás közben történt Csugujev városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen.

Gerascsenko szerint a gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve. A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, aki  számára ez nem jelenthetett „vészhelyzetet”. A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. A gép hirtelen eltűnt a radarokról, majd a földbe csapódott, és lángra lobbant. Anatolij Matiosz volt katonai főügyész az előző napon a Newsone tévének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt mondta, az vezetett a tragédiához, hogy a legénység leszálláskor feltehetően összetévesztette a repülőtér leszállópályáját a közelben lévő országúttal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy szombaton a szerencsétlenség helyszínére utazik.

Kép: Katonák egy kiállított AN-26 mellett a szállító repülőgép rendszerből történő kivonása alkalmából rendezett ünnepségen a kecskeméti repülőbázison 2020. június 11-én. A nyugdíjazott repülőgép azonos típusában azzal, mely lezuhant. (MTI/ Ujvári Sándor)

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. szeptember 28. 09:27
Szóval, ha korábban meghaladta a kabinmagasság a 2300 m-t, akkor oxigén utilizációs zavar állhat a katasztófa mögött - ld Hejcei tragédiát, vagy az ukrán szu 27-s autópályás leszállási kísérletét etc.....
Akitlosz
2020. szeptember 27. 17:29
Akár évekig is el szokott tartani, amíg egy repülőgép lezuhanásáról elkészül a végső jelentés. Tessék megnézni 5-10 év múlva a légi katasztrófák sorozatban, hogy pontosan mi történt!
B_kanya
2020. szeptember 27. 11:30
Isten nyugosztalja őket, de ha úgy gányolták szegény Ancsát, ahogy a horvát MiG-21-eseket, akkor az a csoda, hogy még csak ez az egy...
formaegy
2020. szeptember 26. 19:05
Akkor várjuk Merkel és a gyilkos nyugat fröcsögő vádjait, hogy 1000%, hogy Oroszország bütykölte meg a gépet. Követelik minden EU-s tagállamtól, hogy egyhangúan követeljék az Oroszország elleni további kemény szankciókat. Természetesen Németország nem függeszti fel az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését, mert N.o.-ra nem vonatkoznak, eddig sem vonatkoztak az O.o.-gal szembeni szankciók betartása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!