Győzelem: újra magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek!

2020. szeptember 27. 22:34

Minden emberi számítás szerint Soós Zoltán lett Marosvásárhely új polgármestere, aki a párhuzamos szavazatszámlálás alapján toronymagasan megverte ellenfelét. A leendő városvezető szerint ezzel véget ért a Dorin Florea polgármester húszéves uralmához fűződő rendszer, a város "a korrupció és a keresztapák felett" aratott győzelmet.

2020. szeptember 27. 22:34
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ma győzött Vásárhely, együtt győztünk, közösen! – kezdte sajtótájékoztatóját helyi idő szerint hajnali egy órakor tapsvihar közepette Soós, románul, ezzel érezhetően kisebb tetszésnyilvánítást kiváltva közönségéből, mint amikor magyarra váltott.

Vége a keresztapa-rendszernek

Azt ígértem minden marosvásárhelyi polgármestere leszek, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül” – folytatta, kiemelve:

Mint fejtegette, nem a magyarok győztek a románok felett hanem „mi mind vásárhelyiek a korrupció és a keresztapák fölött arattunk történelmi győzelmet”.

Méltatta az etnikai szavazáson való túllépést, a Florea-rendszer lezárását, s ahogy fogalmazott, ez az elmúlt húsz év sok sebet ejtett a város testén, de úgy fest, nem ért létfontosságú szerveket, „mert ma a vásárhelyiek szívvel és ésszel szavaztak”, és mindkettő változást diktált. Soós hozzáfűzte: hosszú út vezetett idáig, évszázados előítéleteket és évtizedes sebeket kellett begyógyítani, de Marosvásárhely nem ijedt meg a riogatástól és nem ült fel a provokációknak.

Némi pártpolitikai felhangja is volt a beszédnek, mint a leendő városvezető fogalmazott, a mai nap minden pártnak feladatot ad, hiszen az őt RMDSZ „az elmúlt húsz év intrikáiban érintetlen” csapattal vágott neki a változásnak, és ezért a többi pártnak is dolga, hogy megértse a vásárhelyiek akaratát, és stabil koalíciót építsenek a változásért – emelte ki. 

A vásárhelyiek többsége ugyanis szerinte egy jobb és élhetőbb városra szavazott, ezért most a munka ideje következik, munkahelyteremtés, a versenyképesség és a közlekedés javítása és a lemaradás behozása lesz a legfőbb cél. A politikus hozzátette: „a klikkekből mutyikból nem kér”, de örömmel fogad minden ötletet és jobbító szándékot.

Teljes győzelem

Bár hivatalos eredmények még nincsenek, az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján az Erdélyi TV, valamint a Punctul.ro portál is arról adott hírt, hogy Soós Zoltán, Marosvásárhely RMDSZ által támogatott, de független polgármesterjelöltje győzött.

Az adatok ekkori állása szerint az összesen 85 körzetből 70-ben születtek már eredmények, és eddig

mindegyik megszámlált körzetben egy kivételével a magyar jelölt diadalmaskodott.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeumot történészként vezető jelölt ezzel Dorin Florea polgármester húszéves uralmának végére tehet pontot, ugyanis jelen állás szerint háromszor-négyszer annyi voksot kaphatott, mint fő ellenlábasa, a Florea-féle irányvonal örökösének tekintett Claudiu Maior. 

A magyar politikus esetleges győzelméről Pászkán Zsolt szakértő lapunknak korábban azt mondta, elsősorban a román voksok megosztottságának lesz köszönhető.

Soós Zoltán lapunknak korábban elmondta, annak, hogy ő kívánt lenni a változás arca, amelyre a városnak szüksége van.

A szavazatszámlálás helyi idő szerinti éjfél körüli állása szerint azonban

Soós több voksot kapott, mint az összes ellenfele együttvéve.

Ekkor 22 985 szavazatot számláltak Soós javára, ehhez képest Maior csupán 6 559, Theodora Benedek 5 334 Marius Pascan pedig 3 013 voksot kapott.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 28. 11:02
Ezt nem hittem volna. Respect!!! A komcsi hazaáruló fegyőr patkányok meg járjanak úgy mint kunce.
nempolitizálok
2020. szeptember 28. 08:49
Óriási csalódás ez a tetves momentumosoknak, ők románért kampányoltak.
Vakfolt
2020. szeptember 28. 07:24
Hajrá!
Kup Lung
2020. szeptember 28. 07:02
Gratulálok! --- Sajnos több a román a 80-as évek óta Marosvásárhelyen. De ha még így is győzni tudott akkor valóban bízhatnak benne. Segítette a győzelmét hogy az eddigi román városvezetéssel nem voltak megelégedve még a románok sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!