A nők és a fiatalok hangja szeretnék lenni a parlamentben – Koncz Zsófia a Mandinernek

2020. szeptember 16. 14:50

A választás tétje az, hogy ki tudja érdemben képviselni a helyiek érdekeit – vélekedik a Fidesz–KDNP jelöltje a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben esedékes időközi választás előtt. Milyen jövőképet kínál a régiónak a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc képviselő lánya, Koncz Zsófia? Napirenden van-e a zöldkérdés Borsodban? Interjúnk.

2020. szeptember 16. 14:50
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A szerencsi időközitől függ, hogy megőrzi-e a Fidesz-KDNP a kétharmados többségét. Nagy a nyomás önön?

Ezt az üzenetet az ellenzék próbálja erősíteni, de én azt gondolom, hogy ez igazából egy technikai kérdés, mivel a kormányzó pártok kétharmados többsége nincs veszélyben.

Valójában arról van szó, hogy ki tudja érdemben képviselni az itt élőket az elkövetkezendő években,

ki fogja tudni segíteni boldogulásukat.

Nem volt más felépített embere a Fidesznek a választókerületben az édesapja mellett, azért született az a döntés, hogy hazajön Washingtonból és ön lép be a helyére? A Koncz név jó ajánlólevél lehet a régióban, erre számítanak?

Nem erről van szó. Engem mindig érdekelt a közélet, én magam is a helyi közélet része vagyok régóta. Gyermekkoromtól fogva részt vettem a választókerületi munkában. Édesapámmal mindent megbeszéltünk, ami a választókerületet érinti, számos döntésében kérte ki a véleményemet. Arra is büszke vagyok, hogy amikor a 2000-es években elkezdtük a munkát, a település méretéhez képest Szerencsen volt a legnagyobb Fidelitas csoport, több mint száz fiatalról beszélünk, és nagyon aktívak voltunk.

Édesapja halála után szinte azonnal döntött, hogy indul a szükségszerűen kiírt időközin. Nem sok ideje volt gyászolni. És volt egy washingtoni diplomáciai pálya, amelyet az időközi miatt otthagyott. Édesapja emléke miatt vállalta el, vagy a Fidesz iránti lojalitásból?

Egyértelműen édesapám munkája miatt.

Az, hogy a washingtoni kiküldetésemet befejezem, gyakorlatilag a tragédia napján eldőlt

– akkor még fel sem merült a jelöltség. Aznap este mondtam a családomnak, hogy a férjem és én mindenképpen haza fogunk költözni. És ez a választás kimenetelétől függetlenül megtörténik, a hazaköltözésünk folyamatban van.

 


Koncz Zsófia a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben esedékes időközi választáson a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul


Azzal támadják most, hogy a washingtoni nagykövetségen meg sem szűnt a munkaviszonya, és ön sem függesztette fel, arra gondolva, hogy ha veszít, vissza tud térni oda. Igaz?

Nem csodálkoztam, amikor olvastam ezeket a vádakat a baloldalhoz köthető sajtóorgánumokban. A Külügyminisztérium megfelelő protokollja alapján folyamatban van az ún. „berendelésem” – ennek megvan a pontos időpontja, úgyhogy ez nem egy opcionális dolog.

Az egyik ellenzéki jelölt az a Bíró László, aki 2018-ban második lett Koncz Ferenc mögött, ugyanakkor hendikepje, hogy korábbi antiszemita kijelentései miatt a baloldal számára fogcsikorgatóssá tette az összefogást. A nagy teszt így is az, hogy ha együtt indul a „teljes ellenzék” – egy ellenzéki egy fideszes ellen –, akkor vidéken újra legyőzhető-e a Fidesz...

Az „egy az egy ellen” felállás nem fedi a valóságot, hiszen több jelölt van; van egy másik ellenzéki jelölt is, aki a Szanyi Tibor nevével fémjelzett ISZOMM támogatásával indul (Tóth Ádám - a szerk.), és úgy látom, a baloldali szavazók felé kommunikál, velem szemben próbálja meghatározni magát. A 2018-as eredményeket természetesen ismerem, de azóta szerintem

sokat változott a Jobbik is; egy olyan típusú koalíciót alkotott a baloldallal, amelyről most az emberek véleményt nyilváníthatnak:

hogy ez valóban értékalapú és ideológiailag megfelelő szövetség-e.

Az ellenzék minden lokális időközin igazából országos politikát folytat: minden választáson az Orbán-kormányt akarják buktatni, 2022-re gyűjtenek precedenst. Mi a választás tétje ön szerint?

Az időközi választás egyetlen tétje, hogy ki tudja érdemben képviselni a helyi emberek érdekeit. Maga a választókerület rendkívül összetett, 42 település tartozik ide, 38 közülük 5000 főnél kevesebb lakosú. A kormány 2019-ben megindította a Magyar Falu programot, én pedig azt a visszajelzést kapom a választóimtól, hogy ez egy nagyon jó konstrukció; ha a települések sikeresen pályáznak, gyorsan és hatékonyan lehet a benne foglalt projekteket megvalósítani.

Nem jártam olyan településen, ahol egy év alatt ne indult volna valamilyen fejlesztés e program égisze alatt.

Tiszaújváros, Szerencs, Szikszó és Tiszalúc 5000 főnél nagyobb lakossággal bíró települések – az új uniós költségvetési ciklusban pedig újra a kisvárosok lesznek a legnagyobb haszonélvezők, így a polgármesterekkel együtt azon fogok dolgozni, hogy ezek a települések továbbra is a fejlesztések részesei legyenek. Tiszalúcra külön figyelni fogok, hiszen 5000 fő feletti település, de nem kisváros. Éppen ezért egy petícióhoz aláírásokat gyűjtöttünk, hogy a Tiszalúc és Tiszadob, illetve Nagycserkesz közötti útszakasz megépüljön, megújuljon, mert jelenleg borzasztó állapotban van; így nehéz turizmust építeni. Ezek a munkák már el is indultak.

Az ellenzéki sajtó szerint erről az útszakaszról már tavaly döntés született, a petíció így nem más, mint az önök kampányfogása. Ez akkor ugyanaz az út, vagy sem?

Ez egy másik útszakasz, mint a 2019-ben jóváhagyott 3612-es út.

Ez a 3619-es jelű út felújítása, ez az útszakasz az előzőtől mintegy 30 kilométerre fekszik.

A cikkek ezt tévesen írták, baloldali ellenfeleim pedig a közvéleményt szándékosan megpróbálták félrevezetni, sajnos nem első ízben.

Többször fogalmazott úgy, hogy az édesapja, Koncz Ferenc által megkezdett munkát szeretné folytatni a választókerületben. Egészen konkrétan mi az édesapja hagyatéka?

Édesapám 1990-ben alapította meg a Fidesz helyi szervezetét Szerencsen. Innentől kezdve önkormányzati képviselő volt egészen addig, amíg az összeférhetetlenné nem vált az országgyűlési képviselői munkával. Ő ebben a 30 évben egy olyan közéleti személy volt, aki ember tudott maradni a politika kemény világában, akinek mindenkihez volt egy jó szava, aki mindig segíteni próbált – egyértelműen egy jó példa volt.

Szenvedéllyel tudott az ügyek mellé állni, hogy ennek a térségnek jobb legyen.

Itt helyben minden adott ahhoz, hogy családot alapítsanak, gyermeket neveljenek” – nyilatkozta nemrég. Valóban minden adott Borsodban, Abaújban és Tokaj-Hegyalján? Mit kell akkor ehhez hozzáadnia a politikának?

Infrastruktúra, munkahelyteremtés, versenyképes fizetések – ezekre van szükség.

A kormányzat által elindított családtámogatási intézkedéseknek már itt is nyomuk van. Ebben a félévben például Szerencs városában most először több gyerek született, mint a korábbi években. Azért gondolom, hogy minden adott itt, mert jómagam is Szerencsen nőttem fel, és tudom, hogy nagyon jó volt az oktatás színvonala, biztonságos volt gyereknek lenni, közel vannak nagyobb városok, mint például Miskolc. Nagyon fontos azonban az infrastruktúra fejlesztése, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni.

 

Körforgalom Szerencsen – a Tokaj-Hegyalja kapuja, Bocskai István és a Rákóczik földje

 

Édesapja milyen konkrét projekteket nem tudott befejezni, amit ön most feladatának tekint?

A 37-es út kétszer két sávosra bővítésre Szerencsig, illetve a tarcali elágazásig, majd hosszútávon Sátoraljaújhelyig. Ezt a projektet mindenképpen be kell fejezni! – ez az ő szívügye volt, bár a komplett baloldal ezt most megpróbálja kisajátítani magának. Ezen kívül fontos a foglalkoztatás bővítése, illetve a turizmus fejlesztése.

A Gyurcsány-kormány 2008-ban bezárta a szerencsi cukorgyárat, egy majdnem 120 éves gyárat.

A cukorrépa-termesztésnek a mi környékünkön régi hagyománya van, a gyár fénykorában 3000-3500 főnek adott munkát. Édesapám akkor két dolgot talált ki: egyrészt elkezdtük az országos csokoládé fesztivált szervezni, amellyel egyidőben a csokoládégyár fejlesztése is megindult, a másik projekt pedig a szigetelőanyag-gyár terve volt a megszűnt munkahelyek ellensúlyozására. Ez utóbbin tíz évet dolgozott.

Hogy áll ez a terv most?

Új lendületet kapott. Tegnap járt itt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ő is egyeztetett a befektetőkkel, és állami támogatás is van a beruházásra. Felvázoltunk egy menetrendet. Ez a gyár hosszútávon 160 főnek ad majd munkát, ezáltal ennyi család megélhetését biztosítja.

Mikor épül meg ez a gyár?

2021-ben elindulhat a próbagyártás.

A fiatalok visszavonzása a kulcs a vidéki régiók felfuttatásához. Munkahelyek nélkül nehezen jönnek vissza. Milyen egyéb munkahelyteremtési ötletei vannak?

Szerencsről már beszéltem, hadd szóljak még Szikszóról és a Hernád menti területekről, valamint választókerületünk legnagyobb településéről, Tiszaújvárosról. Tíz évvel ezelőtt települt Szikszóra a Hell csoport, mára 100 milliárd forintos beruházást hajtottak végre, ezer embernek adnak munkát. A múlt héten jelen voltam az új tejeskávé üzem átadásán Varga Mihály miniszter úrral együtt – a cég 50 munkahellyel bővíti a létesítményt. Ráadásul a tejet környékbeli termelőktől fogják vásárolni, ezzel erősítve a helyi mezőgazdaságot, amely a térség számára kulcsfontosságú terület a foglalkoztatás szempontjából is. A Hell csoport fejlesztésének folytatódnia kell, amelyet a kormányzat is támogat; 50 országba exportálnak, Magyarország hírnevét erősítik a nemzetközi piacon. Szikszón hét új cukorsilót fognak még építeni, míg a szerencsi csokoládégyárban is egy új üzemcsarnokot emelnek. Tiszaújvárosban a Mol csoport játszik fontos szerepet, szintén egy új poliol üzemet építenek,

Tokaj-Hegyalján pedig a következő két évben egy nagyszabású fejlesztési koncepció kezdődik szőlészet-borászat-turizmus területen

Wáberer György kormánybiztos úr vezetésével.



Matolcsy György jegybankelnök a héten egy új tervvel rukkolt elő, az új lakáspolitika a zöld és energiatakarékos otthonok építését támogatná. A zöld politika érezhetően erősödik a konzervatív oldalon is. Borsodban téma ez? Ön személy szerint fontosnak érzi ezt?

Igen, fontosnak tartom. Több ilyen ügyön is gondolkodtam a településeket járva. A múlt hétvégén megvalósult például a PET Kalózok részéről egy PET palack-gyűjtés a Bodrogon – a  bodrogkeresztúri sportnap keretében én is kenura szálltam, és közösen gyűjtöttük az eldobott palackokat. A Tiszán ez a szép kezdeményezés már nyolc éve zajlik, a Bodrogon ez most első alkalommal történt. Ez egyrészt egy családi program, egy kaland, másrészt nagyon hasznos a környezetvédelem szempontjából.

Van tennivalónk a hulladékgazdálkodás területén is, a kérdésekről már egyeztettem az illetékes hulladékkezelővel:

további hulladékudvarok létrehozását kérik az itt élők; a választókerületen belül Tiszaújvárosban, Szikszón és Szerencsen már van, de felmerült, hogy Tiszalúcon és Tokajban is legyen. Ez jövőre meg tud valósulni. A másik észrevétel a lakosság részéről, hogy a szelektív hulladékgyűjtőket nem rendeltetésszerűen használják az emberek. A megoldás az, hogy vagy megtisztítják ezeket a lerakókat, vagy áthelyezik vagy megszüntetik, hiszen már az összes településen megvalósul a lakóházaknál történő szelektív gyűjtés. Emellett az a javaslatom, hogy első kisvárosként a szerencsi hulladékudvar mellett jöjjön létre egy újrahasználati központ: az országban egyelőre csak a főváros és három megyei jogú város rendelkezik ilyen megoldással. Használt, kidobásra ítélt használati cikkeket lehet itt leadni; akinek pedig szüksége van rá, az elviheti. Ezzel kevesebb hulladékot termelnénk, amely a jövő év első negyedévében megvalósítható. A következő feladat, hogy valósuljon meg a szükséges rekultiváció a választókerületben lévő mintegy húsz olyan hulladék-lerakóhelynél, ahol ez eddig nem történt meg. És van még egy fontos ügy: a kerékpárutak.

A térségben fontos célkitűzés egy összefüggő kerékpárút-hálózat kialakítása.

A kampányról ejtsünk még néhány szót. Járványhelyzet van, a választókkal való találkozók korlátozottak. A közösségi oldalakra feltett, illetve az egyéb netes tartalmak viszik a kampányt?

Részben valóban áttevődött az internetre a kampány. A választók nézik a Facebook-oldalamat – minden korosztálytól ezt hallom. De a mi vidékünkön sokkal többet számítanak a személyes kapcsolatok, úgyhogy védőfelszerelésben és kellő távolságtartással ezeket nem hagyjuk ki. A tervezett falugyűléseket és a nagyobb létszámú rendezvényeket azonban töröltük, a kockázatokat ezzel is csökkenteni szeretnénk.

Mire helyezi a stábja a kampány súlypontjait? Mi a központi üzenetük?

A legfontosabb üzenetünk az, ami mindenki számára egyértelmű: édesapám munkáját, terveit szeretném folytatni, megvalósítani. Olyan lelkiismeretesen és odaadással szeretném csinálni, ahogyan ő tette. Kiegészítve a saját tapasztalataimmal és a végzettségemből fakadó tudással. És

szeretném képviselni a fiatalokat és a nőket is a parlamentben,

ha a választók akaratából fiatal nőként bejutok az Országgyűlésbe – valljuk be, nem túl gyakori példa ez a magyar politikában.

--

fotó: Földházi Árpád

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. szeptember 17. 14:43
"...A nők és a fiatalok hangja szeretnék lenni a parlamentben....." Helyes! Mindkét társadalmi réteg képviselete Koncz Zsófia által szükséges és lehetséges is, de ami a legeslegfontosabb HITELES!
brabant89
2020. szeptember 17. 10:26
"A szerencsi időközitől függ, hogy megőrzi-e a Fidesz-KDNP a kétharmados többségét. Nagy a nyomás önön? Ezt az üzenetet az ellenzék próbálja erősíteni, de én azt gondolom, hogy ez igazából egy technikai kérdés, mivel a kormányzó pártok kétharmados többsége nincs veszélyben. Valójában arról van szó, hogy ki tudja érdemben képviselni az itt élőket az elkövetkezendő években, ki fogja tudni segíteni boldogulásukat." Na, ez a fideszpicsa is korán megtanulta a hazudozást.
Sulammit
2020. szeptember 17. 08:33
Drukkolunk neked Zsófi!
ugorka
2020. szeptember 17. 08:32
"A Gyurcsány-kormány 2008-ban bezárta a szerencsi cukorgyárat, egy majdnem 120 éves gyárat." Ez konkrétan hazugság. Egyetlen porcicám sem kívánja vissza a Gyurcsány kormányt, de hazudni azért nem kéne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!