Gondot okoz a vadásztársaságoknak a külföldi bérvadászok elmaradása

2020. szeptember 14. 08:00

Nyáron viszont a belföldi piac még jelentős részben pótolni tudta a hiányzó külföldi vadászokat.

2020. szeptember 14. 08:00
null

Súlyos veszteséget okozhat a vadásztársaságoknak, ha az őszi főszezonban sem tudják fogadni a külföldi bérvadászokat, akik az éves vadászati összbevételek több mint ötödét generálják Magyarországon – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

Évente 25-30 ezer külföldi jön Magyarországra vadászni, a 2018-2019-es vadászati évben mintegy 6,2 milliárd forintot fizettek bérlelövésért és a kapcsolódó szolgáltatásokért a külföldiek, míg az ágazat teljes forgalma meghaladta a 27,6 milliárdot – írta a lap az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája alapján, megjegyezve, hogy a 2019 márciusától 2020 februárjáig tartó időszakra vonatkozó adatok még nem elérhetőek.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) a Világgazdaság érdeklődésére azt közölte, hogy már a márciusban életbe léptetett korlátozások is megnehezítették a vadgazdálkodók dolgát, nyáron viszont a belföldi piac még jelentős részben pótolni tudta a hiányzó külföldi vadászokat. A legtöbb külföldi azonban ősszel érkezik, a vadászati főszezonban, és egyelőre nem világos, hogy a szeptemberben bevezetett határátlépési szigorítások hogyan vonatkoznak erre a körre. A vadászkamara szerint a bérvadászat gazdasági tevékenység.

Az OMVV szerint a vadgazdálkodók tetemes bevételkiesést lesznek kénytelenek elkönyvelni, de egyelőre nem számszerűsíthető, hogy az idei vadászati év mekkora veszteséggel zárul majd.

(MTI)

(Fotó: Érdeklődők trófeákat néznek az országos vadásznapon a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 29-én.
MTI/Varga György)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2020. szeptember 14. 21:50
Ha valaki szereti a vadhúst, teljesen normális áron, kizsigerelve vehet bármit közvetlenül a vadásztársaságoktól. De ha sok egy vaddisznó, összeáll kettő család, és kiválóan szét lhet porciózni. A műcsirke és gluténmentes tápos malac után határozott felüdülés ugyanennyiért igazi húst enni. A vadász nem harap, egy némelyikkel lehet még beszélgetni is. Kutya-puska-terepjáró háromszögben maradva, ami csak jobb, mint a vírus-migráncs-sorospöcse triangulum.
lististerc
2020. szeptember 14. 17:36
2-3 milka egy szarvas kilövése.És még nem hallottam a NAV-tól, hogy megkérdezték volna a magyar vadászoktól: MIBÜL?
kulakman
2020. szeptember 14. 10:39
Akkor ki kell ülni a vadász uraknak a lesre és elvégezni a feladatot amit vállaltak , ja , hogy nem 800ezer lesz egy szarvas bevétele , hanem a csak a fizetésért ül kint , nem én kértem ,hogy ez legyen a hobbija , hát istenem ilyen az élet, azért a vad kárt okoz ha túlszaporodik, és a gazdák morcosak ha a terményüket a vadak bitorolják!
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. szeptember 14. 10:13
Már meg is jöttek a hős állatvédők és megkezdték az ajanyos pici ájjatka :((( teljes erőből sajnálását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!