Matolcsy: Csak átmenetileg lehet elengedni a hiányt ás az államadósságot

2020. augusztus 31. 13:05

A jegybankelnök ismételten hosszú távon fenntartható felzárkózási modellt sürgetett.

2020. augusztus 31. 13:05

Átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, de 2022 után kötelező lesz visszafordulni az egyensúly és növekedés bevált receptjéhez – hangsúlyozta a jegybankelnök hétfőn megjelent írásában. Matolcsy György kiemelte, hogy a magyar gazdaságtörténetben példátlan pénzügyi forrásbőség lép fel az EU-ból, az MNB programjai révén, a bankrendszerből, valamint a családi és vállalkozói megtakarításokból. A forrásbőség igazi kockázatát azok a költések jelentik, amelyeket nem hangoltak össze versenyképességi fordulattal, „ha nem vigyázunk, megismétlődhet az 1970-es évtized kudarca: külső eladósodás egy fenntarthatatlan gazdasági szerkezet fenntartásáért” – írta a Növekedés.hu-n. Megismételte, hogy a következő évtized megnyeréséhez a legfontosabb a társadalmi együttműködés megőrzése és a politikai stabilitás fenntartása. Ehhez az évtized várható természeti, egészségügyi, gazdasági és pénzügyi válságait mind jól kell kezelni, „hasonlóan a Covid19 támadásának első hullámához” – jegyezte meg.

A jegybankelnök ismételten hosszú távon fenntartható felzárkózási modellt sürgetett, és úgy vélte, bár a mai magyar gazdasági modell már jelentős mértékben ilyen, de még sok a hiányzó láncszem. „Legfontosabb, hogy még nem rendelkezünk világos jövőképpel” – állította, és újból azt javasolta, hogy ez legyen Ausztria gazdasági fejlettségi szintjének, életszínvonalának és életminőségének utolérése. „Ez ugyan nem történhet meg 2030-ig, de világos menetrend kell a következő 20-25 évre: ennek hiányában az a történelmi kockázat vár ránk, hogy ez a felzárkózás soha nem megy végbe” – fejtette ki.

Matolcsy György hiányolta a világos jövőkép mellett annak megvalósítási stratégiáját is, amire megoldás lehet szerinte a teljes versenyképességi fordulat, és javasolta, hogy a stratégia célja az évente egy hely javítása legyen az MNB Versenyképességi rangsor magyar helyezésén. „Így a 9. helyre jöhetünk fel 2030-ra” – jelezte, megjegyezve, hogy ilyen, programozott menetrend nélkül nagy a kockázata annak, hogy még ennél szerényebb célokat sem ér el az ország.

(MTI)

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. augusztus 31. 15:55
Matolcsy Györgyöt fél év alatt rendbetette a csődben vergődő államgazdaságot 2010 -ben, most is rendet fog tenni, a balliberális vinnyogás ellenére.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. augusztus 31. 15:54
Matolcsy MNB Elnökként a gyurcsány- és bajnai-kormányok által devizában felvett államadósságot átváltotta forint alapúra, így a 2.700 milliárdos évi kamatot lenyomta 1000 milliárd alá. Matolcsy egy zseni.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. augusztus 31. 15:54
Az oktatás- és egészségügy éves büdzséje a ballibsi országrablók alatt alig volt 1500 milliárd, most 2400 milliárd, mert 700 milliárddal emelte az Orbán-kormány. Matolcsy és Varga a győztes páros.
Pelso j.
2020. augusztus 31. 15:52
"még nem rendelkezünk világos jövőképpel" Tíz év teljhatalom után ilyet mondani........ Szekta, tapsot ehhez is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!