DK: Az Országgyűlés ítélje el a belarusz eseményeket!

2020. augusztus 14. 10:53

A párt közleményében tudatja, hogy ennek érdekében határozati javaslatot nyújt be.

2020. augusztus 14. 10:53

A DK OGY-képviselőcsoportja szeretné elérni, hogy az Országgyűlés ítélje el Lukasenka diktatúráját, a választási csalást és az utána történt brutális intézkedéseket, szerepel a párt közleményében. A DK országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, ebben az áll, hogy az Országgyűlés felháborodottan értesült arról, hogy az augusztus 9-i választást a belarusz hatóságok látványosan elcsalták, az ezt követő tiltakozásokat pedig vérbe fojtották. Az OGY megállapítja, hogy a Belaruszban történtek Európa hidegháború és délszláv konfliktus utáni történetének legszégyenletesebb lapjaira tartoznak, és elítéli a Lukasenka-rezsim atrocitásait. Az OGY kijelenti: az őrizetbe vett és letartóztatott személyeket politikai foglyoknak tekinti és követeli azonnali szabadon bocsátásukat. Követeli az emigrációba kényszerített ellenzékiek biztonságának és személyi szabadságának garantálását hazatérésük esetére. Az OGY ugyancsak követeli a Belaruszban elkövetett erőszakos cselekmények független kivizsgálását, és új, nemzetközi ellenőrzés mellett zajló választás megrendezését, fogalmaz a dokumentum.

Az OGY felszólítja a kormányt, hogy hivatalosan tiltakozzon a belarusz vezetésnél a példátlan terror ellen. Az OGY elvárja az EU-tól, hogy lépjen fel Lukasenkával szemben. Az OGY felhívja a kormányt, kezdeményezze az Európai Tanácsban komoly szankciók bevezetését a minszki rezsimmel szemben – zárul a DK közleménye.

(MTI-OS)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. augusztus 14. 15:23
...A szokásos bolsi trükk...vádolj meg azzal másokat, amit te követtél el...
Szerintem
2020. augusztus 14. 14:42
Volt valahol egy választás, aminek az eredményén ott összevitatkoztak. Aztán vannak akik a messzi távolból, a tények pontos ismerete nélkül rögtönítélő bíróságot játszanak és azonnal ítéletet is hoznak. Bármiféle kivizsgálás, a felek meghallgatása és bizonyíték nélkül. Mert csak. Mert ez illik az ideológiájukba és az anyagi érdekeikbe.
atila68
2020. augusztus 14. 14:20
Egy választást?
Szerintem
2020. augusztus 14. 14:07
Figyelitek? Nem azt mondja, hogy vitassa meg a Parlament, aztán szülessen a szavazással valami. Hanem egyből azt is megparancsolja, hogyan vélekedjen és szavazzon az összes képviselő. Akkor már egyszerűbb lenne, ha bemegy a Gyurcsány a Parlamentbe és egyedül ő nyomja meg az összes gombot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!