Véget ért az ÁSZ szúrópróbaszerű alapítványvizsgálata

2020. július 24. 15:49

A legjogkövetőbb intézetek között volt többek közt az MCC-t működtető Tihanyi Alapítvány is.

2020. július 24. 15:49
null

Lezárult a Magyarországon működő alapítványok és közalapítványok gazdálkodásáról érdekes körképet adó, szúrópróbaszerű állami számvevőszéki (ÁSZ) vizsgálat. Az ellenőrzési jelentés 24 ilyen szervezet 2016-2018 közötti gazdálkodásába ad betekintést, amelyek között állami és „piaci”, fővárosi és vidéki fenntartású kisebb-nagyobb alapítványok és közalapítványok egyaránt megtalálhatók. Az intézményeknél a gazdálkodás szabályozottsága, a támogatások felhasználásának és elszámolhatóságának átláthatósága került górcső alá. Ilyen típusú kockázatértékelésre szükség van, hiszen az alapítványok közvagyont használnak fel, és mivel a társadalom széles rétegeivel állnak kapcsolatban, hozzájárulnak a közbizalom alakulásához – fogalmaztak jelentésükben a számvevők.

Az ÁSZ összegzése tanulságos, de nem feltétlenül fest derűs képet a szektorról: két tucat intézményből tíznél tártak fel valamilyen problémát. Kilenc szervezet gazdálkodása nem volt minden tekintetben megfelelő, egy intézmény pedig már az ellenőrzés elvégzéséhez szükséges feltételeket sem tudta maradéktalanul biztosítani. A leggyengébben a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány, az Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Kooperációs Akció Alapítvány és a Honvédelmi Minisztérium Szociálpolitikai Közalapítványa teljesítettek a megfelelőségi teszten. Az élbolyban viszont ott volt a Mathias Corvinus Collegiumot működtető Tihanyi Alapítvány, amely minden vizsgált évben és minden szempontból jogkövetőnek bizonyult.

Fotó: MTVA/ Bizományosi: Róka László

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hopsz Juliska
2020. július 27. 20:13
Érdekes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!