Mégsem omlik össze teljesen a turizmus? – a Szallas.hu vezérigazgatója a Mandinernek

2020. július 07. 14:58

Szomorú nyarat prognosztizáltak a belföldi turizmus számára még tavasszal, a júniusi szállásfoglalások azonban már hozták a pozitívabb forgatókönyvet, a júliusi és augusztusi előfoglalások pedig azt mutatják, hogy a járvány miatt kimaradt pihenési időszakot honfitársaink a nyáron és kora ősszel akarják bepótolni. Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója szerint a kieső külföldi vendégkör által hagyott idegenforgalmi űrt a belföldi kereslet a vártnál jobban tölti fel. Interjúnk.

2020. július 07. 14:58
null
Maráczi Tamás

„Az lesz idén a siker kulcsa, hogy ki hogyan kapja el a startot” – nyilatkozta két hónappal ezelőtt. Jó sikerült a főszezon startja?

Ha a belföldi szállásokat nézem, a bejövő foglalásokra gondolunk, akkor jól sikerült. Ha azt nézem, hogy hány foglalás érkezik be a mai napon, vagy az elmúlt egy héten, akkor jól látható, hogy

már 30 százalékkal több foglalás érkezik, mint tavaly ilyenkor.

Ez azt jelenti, hogy most mindenki pótolni akarja az elmaradt időszakot, amikor nem volt lehetőségük utazni.

A járványügyi korlátozásokat feloldották, de a fertőzésveszélytől való félelem sokakban benne van, ráadásul a június végi időjárás rossz volt – a turizmus szempontjából meglehetősen kedvezőtlenül indult az idei nyár. Nem kell temetni a belföldi turizmust a nyáron?

Bízunk benne, hogy a július és az augusztus a leutazásban is jó lesz, és nemcsak a foglalások mutatják majd ezt. Most úgy néz ki, hogy a július és az augusztus sikeres időszak lehet. A júniusi foglalások 30-35 százalékkal maradtak el a tavaly ilyen időszakban mértekhez képest. De ez is jóval jobb adat, mint amit vártunk, június elején még jóval nagyobb elmaradást mondtam volna.

 

Szigetvári József, a Szallas.hu Zrt. vezérigazgatója

 

Az ön májusi legpozitívabb forgatókönyve az volt, hogy a nyári hónapokban tavalyi forgalmuk 70-80 százalékát érhetik el a magyar szállásadók. Most hogyan látja?

Most is ez a helyzet, hiszen azt látni kell, hogy a belföldi szállásoknál a külföldi vendégek most kiesnek. Ha mondjuk egy szállás 100 százalékos kapacitását nézzük, akkor abból vannak rendezvényre érkező vendégek és külföldi vendégek is. A belföldi vendégek nem teszik ki egy szálláshely teljes vendégkörét; a vidéki szállások ezért elérhetik a tavalyi forgalmuk 70-80 százalékát, ami egy hatalmas eredmény, hiszen ez azt jelenti, hogy

a belföldi forgalom túlteljesít, és majdnem pótolja a kieső rendezvényes vagy külföldi foglalásokat.

Kiesnek a külföldi turisták tehát, de a helyükre beugró, a külföldi nyaralás helyett mondjuk a Balatont választó magyar turisták nem tudják ezt teljes mértékben pótolni?

Ha a teljes magyarországi turizmust nézzük, akkor 2019-ben a belföldi szállásdíjbevétel 123 milliárd, a beutazó külföldi pedig 208 milliárd forint volt, így ha a belföldi kereslet a kétszeresére nőne, akkor sem tudná pótolni ez a szelet a teljes turisztika tortát. A vidéki szállások esetében a külföldi vendégeknek való kitettség persze nem akkora, mint a budapesti szállások esetében, ezért vannak olyan szállások, amelyek tele tudnak lenni a nyár folyamán, de

ha egy nagy átlagot nézünk, akkor a tavalyi forgalom 80 százalékát el tudjuk érni.

A korlátozások feloldása előtt volt egy rövid kivárás a júliusi-augusztusi előfoglalások terén. Miként alakult ez a statisztika végül a korlátozások feloldása után?

Amikor hirtelen feloldották a korlátozásokat, akkor az emberek megrohanták a foglalási lehetőségeket. Júliusra-augusztusra történtek elsősorban a foglalások, és jól látszik, hogy a szeptemberre történő előfoglalások sokkal erősebbek most, mint tavaly volt ugyanebben az időszakban. Volt egy hosszú időszak, amikor nem lehetett leutazni a foglalásokat, és ezt az időszakot próbálják az emberek az év hátralévő részében bepótolni. Ezek az előfoglalások pozitívabbnak néznek ki, mint a tavalyi, egy jelentős kereslet erre az időszakra csoportosul.

Önt egyébként meglepte, ami történt, hogy az embereket nem riasztotta el a járványveszély?

A pozitív dinamikája mindenképpen. A március 13-i negatív törés az egyik napról a másikra történt,

a pozitív dinamika pedig ugyan nem egyik napról a másikra, de mindenképpen egy pozitív meglepetés volt.

Erre nem számítottam.

Önöknek ez nyilvánvalóan pozitív, de egy járványügyi szakember erre azt mondhatná, hogy a magyar emberek elvesztették a józan veszélyérzetüket.

Azt viszont mi látjuk, hogy tudatosak. Megjött egy utazási kedv, de az utazás megválasztásában sokkal tudatosabbak az emberek. Rengeteget érdeklődnek arról, hogy a szállásadók mit tesznek, hogy ők biztonságban lehessenek, hogyan készül egy szálloda, milyen tisztasági intézkedéseket hoztak – tehát az emberekben a biztonság keresése lett az első számú foglalási kérdés. És azt is látjuk, hogy a szállásadók ezt kommunikálták, és tettek is gyakorlati lépéseket.

 

A Balaton továbbra is kiemelt belföldi turisztikai célpont - ezen a nyáron is

 

A távolságtartás, biztonságos nyaralás miatt a szakember az apartmanok előnyét jelezték a hotelekkel szemben erre az idényre. A foglalásokon látszik ez a tendencia?

A májusban történt foglalások zöme a kisebb apartmanok, vendégházak irányába mozdult ki,

június második hetétől azonban ezek és a hotelfoglalások mértéke kiegyenlítődött. Elkezdtek tehát az emberek a hotelekben is foglalni, eltolódott ilyen irányba is mára a kereslet. Nyilvánvalóan előbb teltek meg a kisebb szállások, mostanra azonban nincs különbség a kategóriák között a foglalásokban.

A SZÉP-kártya keretösszegének megemelése meglendítette a forgalmat? Van érezhető hatás?

A SZÉP-kártyán sok pénz gyűlhetett össze, amelyeket eddig nem tudtak felhasználni, ennek a felhasználása történik meg most. A keretösszeg megemelése igazából az év második felében fog megmutatkozni, amikor az eddigi összeget felhasználták már. Az a kérdés, hogy ez a pénz húzni fogja-e a turizmust az év második felében.

Az üzleti logika alapján azt várná az ember, hogy válságban a szállások olcsóbbak lesznek, ezzel csábítják foglalásra a hezitálókat. Felmérések szerint azonban nem lettek olcsóbbak a szállások tavalyhoz képest. Mi a magyarázata? Hirtelen nagy lett megint a kereslet?

Amikor ennyire hullámzó és fluktuáló a vendégkör, a szálloda fenntartása, talpra állítása nem kis költség. Ha valaki csökkenti az árakat, azzal csak növeli a kitettségét.

2008-ban nem volt jó stratégia a szállások részéről, hogy levitték az áraikat,

mert lett egy olyan hatása, hogy egyszerre sokan kerültek nehezen finanszírozható helyzetbe. A 2008-as válság következménye, hogy sokkal óvatosabban áraznak a szállások, nem akarják magukat még egy örvénybe belesodorni, most ezt sokkal tudatosabban kezelik.

Emelkedtek az olcsóbb ételek és az italok árai is, hiszen a legtöbb vendéglátós a nullszaldóért küzd ezen a nyáron. Drágább lesz az üdülés a családoknak idén?

Az utazás és a szállás árszínvonala nem csökken, de növekedést sem látok.

Volt korábban egy árcsökkenés, amely lejjebb nyomta az árakat, a mostani kis emelkedés csak azt jelenti, hogy ugyanazokkal az árakkal tudunk számolni, mint 2019-ben. Nincs árcsökkenés, de árnövekedés sem.

Milyen átrendeződés hozhat a járványveszély, a kiszámíthatatlanság a belföldi turizmus piacán?

Alapvetően arra számítunk, hogy a belföldi turizmusban azok a trendek, amelyek eddig is jellemezték, meg fognak erősödni. Évek óta jellemző volt, hogy folyton nő az aktív kikapcsolódást keresők száma – ez most a válság hatására kapott még egy hatalmas lökést. Évek óta látjuk azt is, hogy

az emberek egyre többször, de egyre rövidebb időszakokra utaznak el

– ez a tendencia is erősödött a válság hatására. Évek óta nő annak a tendenciája is, hogy sokan az utolsó pillanatban foglalnak – ez a trend is iszonyatosan megerősödött. Ezek okoznak alapvetően átalakulást, hiszen a kínálatnak ezekhez az igényekhez kell alkalmazkodnia.

Fotó: Szallas.hu, MTI

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2020. július 08. 00:58
De.
barnabibambi
2020. július 07. 20:30
Csak meg jegyezném hogy a hazai üdülési cégek túlárazták magukat,azaz olyan árakkal operálnak amilyen a külföldi lehetőségekkel nem versenyképes.Nagy a kísértés hogy még is csak külföldre megyünk mert ott jó kedvezményekkel jobb pihenési lehetőséget biztosítanak.Ahogy beszélgettem az illetékesekkel az a gyanúm hogy ők a 3 hónapi kiesést akarják behozni.Nem fog sikerülni. A külföldi ilyen profilu cégek elkönyvelték a veszteséget és igyekeznek vendégeket biztosítani maguknak.Nos nálunk nem így van.Azaz a külföldiek nem fognak jönni inkább más célországot választanak.De ezt mindenki tudja elég ha a" lavórparti" árakat nézzük amelyek pofátlanul magasak.
lemez
2020. július 07. 19:57
A környezetemben is mindenki készúl valahova.Van aki Horvátországban van ,de inkább a belföldet válasszák.
Gyéressy Károly
2020. július 07. 15:10
Süketelés. A teljes be- és kiutaztató vertikum csődben. A vendéglátóhelyek jelentős része bezárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!