Társasjáték madarakról

2020. június 22. 10:36

Madarakat csalogatunk a madárházukba, megismerünk több mint száz madárfajt, gondjukat viseljük és tojásrakásra ösztönözzük őket.

2020. június 22. 10:36

Egy társasjáték, amelyben ornitológusok leszünk mindenféle szakképesítés nélkül. Észrevétlenül tanít: nem a győzelem hajhászása a cél,  hanem a felhőtlen szórakozásé. Egy washingtoni hobbi madarármegfigyelő fejéből pattant ki a nem mindennapi fészekrakó program, amelyet egy magyar pár tett még környezetbarátabbá.

Történt a karantén alatt, hogy társasjátékot kerestünk az interneten. Fő szempontok közé tartozott, hogy ne legyen se zombis, se honfoglalós-háborús, annál inkább legyen madaras. Meg is találtuk. A keresési listán magasan tornyosult a Fesztáv (Wingspan) című fészekrakós társasjáték. Hála a Washingtonban élő Elizabeth Hargrave-nek, hogy madármegfigyelős hobbijából, cilvil munkája mellett, mára már világhírű társasjátékot tervezett, így könnyebben ugrottuk a bezártság akadályait. A Fesztáv egy éve jelent meg, s már a kiadás napján úgy elkapkodták, hogy több gamer nem is tudott egyből hozzájutni. Írt róla a New York Times tudomány rovata, a The Guardian, ahol kifejtette, bizonytalan volt a megjelenés sikerében: „hogy futna egy olyan téma, ami távol áll a mainstreamtől”. És bejött, hiszen a Boardgamegeek százezres társast számláló listájának az ötvenes top kategóriájába sorolták.

A Fesztáv tematikája megdobogtatja minden természetrajongó és nem természetrajongó szívét, hiszen a játék élvezetéhez nem szükséges a madárfanatizmus. Játékosok számától függően negyven-hetven percig ornitológusokká válunk: madarakat csalogatunk a madárházukba, megismerünk több mint száz madárfajt, gondjukat viseljük és tojásrakásra ösztönözzük őket. Sosincs tuti nyerő módszer, mert annyi pontszerzési lehetőség adódik a játék során, hogy nem lehet egy biztos stratégiát követni.

A kifogástalan madárfestmények grafikáit három nő tervezte – Ana Maria Martinez Jaramillo, Natalia Rojas és Beth Sobel –, a játék kivitelezésén is látszik, hogy nem egy összecsapott munkáról beszélünk. Itt azonban van egy elgondolkodtató, környezeti szempontból vizsgálható kérdés: miért műanyag tárolókból áll egy olyan társas, ami öntudatlanul is a természet felé orientálja az embert? Erre talált megoldást Magyarországon a The GiftForge. Kitti és Tamás 2018 óta foglalkoznak társasjáték rendezők tervezésével és értékesítésével. Munkájuk során magas minőségű, egyedi tervezésű nyírfalemezből állítanak elő termékeket. A játék elemeit lézervágóval vágják, gravírozzák, összeragasztják. A társasjáték rendezők feladata, hogy a játék, jelen esetben a Fesztáv, alkatrészei rendszerezhetőek, a setup ideje pedig gyorsabb legyen, és nem utolsó sorban esztétikusabb is.

A játék súlya azonban negyven grammal többet mutat a nyírfalemezes rendezőben, mint a műanyagos verzióban, ez azoknak hátrány, akik gyakran szállítják. Kitti és Tamás nagyon fontosnak tartják a környezettudatosságot, így a csomagolás töltőanyaga, az inzerthez használt alapanyagokig, minden fenntartható forrásból származnak.

Elizabeth Hargrave célja: „azt akarom, hogy akaratlanul oktató legyen. Nem tanító célzattal készítettem a játékot, amely aktívan tanít, hanem inkább arra a tényre támaszkodtam, hogy az emberek hogyan kapcsolódnak ezekhez a dolgokhoz, mert valódi dolgok vannak a körülöttük lévő világban”.

Írta: Horváth Renáta Bernadett

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2020. június 22. 15:19
Megvenném. Iskoláknak is.
teljesenertelmetlen
2020. június 22. 11:45
És ha 3 férfi tervezte volna, azt is külön kiemelték volna? Hagyjuk már ezt a baromságot! Teljesen irreleváns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!