Rendőri erőszakról egyoldalúan – Így manipulál a 444

2020. június 14. 06:54

Egy kanadai rendőri túlkapásról cikkezett szombaton a 444. Csakhogy a kétségkívül durva hatósági fellépést meglehetősen manipulatívan, a rendőrellenes közhangulatot meglovagolva tálalta az ellenzéki orgánum.

2020. június 14. 06:54
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A történet röviden annyi, hogy idén márciusban a kanadai Alberta tartomány Fort McMurray városkájában, egy szórakozóhely előtt a helyi őslakos vezető, Allan Adam összetűzésbe került a rendőrséggel, és egy videófelvétel tanúsága szerint erőszakot alkalmazva, brutálisan vitték le a földre. A képsorok tényleg kemények: Allant futásból a földre löki egy kiérkező járőr, és a dulakodás közben arcon is ütik. Ezt a hírt írta meg a 444 úgy, hogy külön ki is emelték:  „A videó sokkolta a kanadaiakat, az ország miniszterelnöke, Justin Trudeau azt mondta, »komoly kérdéseket vet fel« a videón látható jelenet.”

A beágyazott videó pedig éppen másodpercekkel azelőtt kezdődik, hogy a rendőri intézkedés megindulna. Ennyi a hír a 444 megvilágításában, és így önmagában tökéletesen alkalmas arra, hogy a hatósággal kapcsolatos ellenszenvre,

a George Floyd tragédiájától felkorbácsolt indulatokra rájátsszon.

Csakhogy a teljes videóanyagot és az eseménnyel foglalkozó kanadai portálokat áttekintve azt láthatjuk, hogy a történet így meglehetősen féloldalas.

A rendőri túlkapás tagadhatatlan, ugyanakkor az is látszik a felvételeken, hogy a helyszínre először érkező járőr határozottan, de végig békésen lép fel Allannel szemben, aki többször harckészültségbe helyezi magát, provokálja a rendőrt, visszabeszél neki, káromkodik, bedobja a kabátját az ülésre, nem hajlandó együttműködni, a felszólítás ellenére kiszáll a kocsiból. Mindezt a vele szemben intézkedni igyekvő rendőr nyugodtan tűri, a hangját sem emeli fel, higgadtan próbál kommunikálni a feldúlt Allannel. A helyszínre másodikként érkező járőr lép csak fel durva erőszakkal vele szemben. Egyébként az őslakos vezető igazoltatására azért került sor, mert lejárt a rendszámtáblájának regisztrációja, és azt nem hosszabbította meg.

Így már egészen más színben fest az eseménysor, ami nem menti a rendőri fellépés aránytalanságát, ugyanakkor Allan így is olcsón megúszta. A videófelvétel elején látható,

hosszú percekig tartó ellenállása ugyanis sokkal súlyosabb következményekkel járhatott volna

– ám erről a 444 szemérmesen hallgat.

A portál egyébként nem először dolgozik a sajtóetika határait feszegetve, korábban írtunk egy tömegbaleset kirívóan ízléstelen találásáról, illetve egy művészeti pályázat torzított bemutatásáról is.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. június 14. 20:53
Húha,ennyire futotta,hát,ez nem sok...:) :) :)
misi53
2020. június 14. 16:46
Piedone filmeket azonnal betiltani ! Teli van rendőri erőszakkal !
flesh ripper
2020. június 14. 16:29
nagybetűs cím: "Megküzdött a vírussal, majd kapott egy 340 millió forintos kórházi számlát" Később kiderül a kisbetűk olvasása alapján: Végül majdnem a számla elolvasása vitte el a 70 éves amerikai férfit. Index címadás. meg merne esküdni, minden korozslajcsi, a Böszme-szektából, hogy ez Magyarországon történt!
atila68
2020. június 14. 14:55
Jé, engem soha semmikor nem bántalmaztak a rend őrei. Normális ember nem szól be, nem provokálja a rendőrt. Olyan kocsmába meg nem megyek ahol meg akarmak verni. Aki meg elhiszi amit a 444 ír megérdemli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!