Online konferenciát szerveznek a Tanácsköztársaság tiszteletére

2020. június 14. 11:13

„Az elfeledett forradalom és a Magyarországi Tanácsköztársaság a Habsburg Birodalom összeomlása után” címmel szerveznek konferenciát.

2020. június 14. 11:13

Élő online konferenciát szerveznek többek közt a Black Rose Books, a Karl Polanyi Institute of Political Economy, a Hannah Arendt Center, a Haymarket Books és az Eszmélet Folyóirat szervezésében az 1919-es kommunista hatalomátvétel tiszteletére. A program Facebook-eseménye szerint az 1919-es magyarországi események nagyon alacsony figyelmet kapnak nemzetközi szinten, amin ők változtatni szeretnének. „A Habsburg Birodalom – dolgozó férfijai és női millióinak – magyarországi, 1919-es lázadásával a múlt század történészei nem bántak kedvesen, ugyanis attól tartottak, hogy valós dimenzióinak teljes nyilvánosságra hozatala globális szinten ismétlődő fellépést idézhet elő, leváltva a kapitalizmust és térdre kényszerítve a szocializmust” – fogalmaznak a leírásban. A Tanácsköztársaság szereplőinek hősi mivoltát a szervezők azzal igazolják, hogy Budapest augusztus 1-jei feladását követően az elmenekülő biztosokat Sztálin előszeretettel végeztette ki. „Az esemény tiszteletét nyilvánítja ki a dolgozó férfiaknak és nőknek, akik száz éve életüket adták egy elpusztíthatatlan eszméért” – jelentik ki. Az esemény felszólalói közt találjuk a magyar számazású professzort, András B. Göllnert, a quebeci történészt és politikai filozófust, Marie-Josée Lavallée-t és a moszkvai Munkásdemokrácia Iskolájának alapítóját, David Mandelt is.

A főszervezőként feltüntetett Black Rose Books úgy fogalmazott, azért június 16-án fogják megtartani az eseményt, mert az a 62. évfordulója Nagy Imre kivégzésének. A szervezők között felsorolt Eszmélet Folyóirat egy antikapitalista elméleti-tudományos, három havonta megjelenő kiadvány, melynek szerkesztői közt találjuk például György Lászlót, Krausz Tamást, Lugosi Győzőt és Melegh Attilát is.

Ez eseményt ITT tudják elérni.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egör
2020. július 05. 12:25
Rasdi 2020. június 14. 17:58 Károlyi híres hadügy minisztere ( "nem akarok katonát látni!") árulásáért szerb dísz sírhelyet kapott. A "Nyugodjon békében" helyett lelke ne találjon megnyugvást!
airmax
2020. június 15. 12:37
Csak nem hazudik a mértéktartó, kiegyensúlyozott, (és persze elnyomott) szuper pragmatikus sajtó, és az ő iránymutatásukat a politikába leképező ellenzék? Ha igen akkor miért teszi, Csak nem a filantróp adományozó kedvéért? De hát az nem lehet, hiszen ők a nagyokosmindentjobbantudjakintaföldiek...
airmax
2020. június 15. 12:33
Most akkor nem értem a világot.... Tudjuk ugyanis, hogy az Orbán rezsim a CIVID-19 válság ürügyén kiterjesztette a diktatúrát, és véglegesen bebiztosította az egy személyi kormányzást, továbbá a sajtószabadságnak is annyi, hiszen rémhírterjesztés ürügyén börtönbe zárják a kiegyensúlyozott és mértéktartó sajtó riportereit.... Erre kiderül, hogy nem csak meg lehet hirdetni, a radikális kommunista diktatúrára való megemlékezést, de meg is lehet tartani egybemosva a Nagy Imréről való megemlékezéssel (ez utóbbi ugyan kommunista volt, de valahogy még előbújt némi nemzeti tartás belőle a vészhelyzetek idején, tehát semmiképp sem mosható össze a kettő...) Most akkor mi vaaaan???
Vakfolt
2020. június 15. 10:01
"1919-es kommunista hatalomátvétel tiszteletére" A haláltáborok őreinek tiszteletére is szerveztek hasonlót, rohadékok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!