Fekete színészek: Hollywood törölje el a rendőri brutalitás istenítését filmjeiben

2020. június 24. 15:48

A Hollywood 4 Black Lives nevű csoport hatni szeretne a hollywoodi döntéshozókra.

2020. június 24. 15:48

Több mint 300 fekete színész, filmkészítő, köztük Idris Elba, Queen Latifah és Billy Porter levélben szólította fel kedden Hollywoodot arra, hogy tettekkel bizonyítsa, számítanak a fekete életek. A levélben, amelyet „hollywoodi szövetségeseiknek” címeztek, támadták az iparág „fehér felsőbbrendűséget magában hordozó örökségét”, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Hollywood „bátorítja a rendőri erőszak járványát és a feketeellenes kultúrát”. A Hollywood 4 Black Lives (Hollywood a fekete életekért) nevű csoport által írt levél az Egyesült Államokban a rasszizmusról folyó kulturális és politikai számvetés közepette született.

A levélírók követelik, hogy Hollywoodban ne alkalmazzon a jövőben rendőröket a filmforgatásokon, és gyakoroljanak nyomást a Los Angeles-i önkormányzatra, hogy csökkentse a rendfenntartás költségvetését. Felszólították a film- és televíziós ipart arra, „hogy vessen véget a rendőrségi brutalitás és korrupció dicsőítésének” a filmekben, a stúdiókat pedig arra, hogy több fekete embert foglalkoztassanak vezetői és döntéshozói pozíciókban. A tévétársaságok a hónap elején törölték műsoraikról az olyan régóta futó rendőrségi sorozatokat, mint a Zsaruk vagy a Live PD, több híresség, köztük Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon és Tina Fey pedig bocsánatot kért, amiért fekete embert alakított fehérként.

„Itt az ideje, hogy Hollywood elismerje szerepét és felelősséget vállaljon a károk kijavításában, valamint aktív szerepet játsszon a változásban” – írták. A filmipar sokszínűségéről februárban Hollywoodban közzétett jelentés szerint a főszerepek 27,6 százalékát alakították színes bőrű színészek 2019-ben, ami háromszor több, mint 2011-ben. A filmstúdiók vezetőinek 91 százaléka azonban fehér és 82 százaléka férfi volt 2019-ben a Kalifornia Egyetem által készített jelentés szerint. A levél aláírói között vannak mások között a Black Lives Matter és Color of Change kampánycsoportok, Viola Davis, Tiffany Haddish, Janelle Monae, Mahershala Ali, Laverne Cox, Cynthia Erivo és Chadwick Boseman.

(MTI)
 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2020. június 25. 15:09
Milyen jól is megéltetek ezekből a filmbéli brutalitásból, majmok.
Emmanuel Goldstein
2020. június 25. 11:36
Az erőszak fetisizálása valóban régi bűne Hollywoodnak. Kérdés, hogy a globális filmpiaci versenyben léteznek-e még morális és intellektuális szempontok vagy a nézőszám az egyetlen értékmérő?
Wotan
2020. június 25. 09:28
Hajrá! Ezzel csak azt érik el hogy aki eddig nem volt rasszista az nagy eséllyel az lesz nemsokára
Kiiisteleeeki
2020. június 24. 21:47
ehhez csak annyit, hogy a rendőri túlkapások éltetésében élen jár pl. a bad boys, bad boys 2 és bad boys for life c. film, amiben találjátok ki milyen bőrszínű színészek játsszák az erőszakoskodó rendőröket? egy kis ízelítő a legutóbbi, egyébként ritka gyenge eresztésből: https://youtu.be/XADZKwYF-40
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!