Írdalá.hu: közel járunk az egymilliós határhoz

2020. május 04. 21:22

Fogjunk össze a külhoni magyarságért! Írja alá Ön is a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését! Május 7-én éjfélig teljesíthető lehet az egymilliós határ!

2020. május 04. 21:22

Összefogott a magyarság, és százezrek álltak a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése mögé, így összegyűlhet a május 7-i határidőig az egymillió aláírás, amit óriási eredménynek tartok – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

A tét az, ha a tavaly májusban indult petíció sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra. Ehhez azonban az kell, hogy az egymillió aláírás úgy gyűljön össze, hogy a támogatók száma hét európai uniós tagállamban is elérje a szükséges limitet. Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában sikerült, így további négy országban kellene még összegyűlnie a kellő számú aláírásnak, amihez nagy csoda kell. Pesty László azonban reméli, a gyűjtés végére nem csak az egymilliós határ, hanem ez is teljesülni fog.

Ha a tavaly májusban indult petíció sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra

A tavaly május 7-én indult kezdeményezést az első kilenc hónapban mindössze ötvenezren támogatták, így addig a kívánt mennyiség öt százaléka jött össze. Január végén a nyakamba vettem az ügyet és többekkel elkezdtünk dolgozni, amelynek eredményeként lassan elkezdtek gyűlni az aláírások. Közben jött a koronavírus-járvány, leállt a papíralapú aláírásgyűjtés, így a kampányt teljes egészében az online térben kellett felépíteni – emelte ki Pesty László. A dolog azonban működött, mert amíg nagypéntek körül napi ezer támogató jelentkezett, múlt pénteken már 23 ezer, szombaton negyvenezer, vasárnap pedig 75 ezer aláírás gyűlt össze. Ha ebből indulunk ki, akkor május 7-én éjfélig teljesíthető lehet az egymilliós határ.

Eddig úgy állunk, hogy főként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Agrárszövetség közreműködésével papír alapon 210 ezer aláírás gyűlt össze. Ez, ami biztos, nem valószínű, hogy papír alapon további nagyszámú aláírás lapulna szerte Európában. Ehhez jön hozzá az online eddig összegyűlt több mint 550 ezer támogatás, vagyis május 7-ig még 240 ezer aláírásra van szükség, ami hatalmas feladat, de semmi sem lehetetlen – emelte ki a petíció kampányfőnöke.

Pesty László hangsúlyozta, azt már mindenképpen elérték, hogy a román nacionalisták nem röhöghetnek a markukba, de reméli, meglesz a kitűzött cél is. Ezen több tucat aktivista dolgozik napi 15-17 órában hetek óta.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2020. május 05. 10:08
A nyugat europai szorvanyban boven vannak egyhazi es kulturalis egyesuletek, vajon miert nem szerveztek meg az alairast? Ausztriabol es Nemetorszagbol kotelezo lenne hozni a minimum alairas szamot, csak a magyarok reszerol.
Vainamoinen
2020. május 05. 10:06
7 orszagbol kell meglenni a minimum alairok szamanak, hol vannak a kulhoni magyarok es az inkompetens Nemzetpolitikai Allamtitkarsag? Ha jol tudom eleg sok fiatalt kuldtek ki kozpenzen, ugy hivjak oket, hogy Korosi Csoma Osztondijas. Most miert nem aktivizaljak magukat?
Ombudsmanyus
2020. május 05. 08:31
Úgy tudom, eddig három tagállamban lépte túl az aláírások száma az előírt küszöbértéket. Ezek: Magyarország, Románia és Szlovákia. Az érvényességhez viszont az kell, hogy legalább 7 tagállamban elérje a küszöbértéket, és összesítve meghaladja az egymilliót az aláírások száma. Ha bármelyik feltétel hiányzik, úgy nem lesz érvényes. A többi tagállamban viszont a küszöbérték közelében sincs az aláírások száma.
benedek77
2020. május 05. 08:16
Irdatlan ciki... Van vagy 500 ezer radikális jobboldali és kb 2-3 millió elvileg konzervatív fidesz szavazó az országban. Itt derül ki, hogy csak a pofa nagy, meg a melldöngetés megy ki mekkora magyar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!