Környezetszennyező és mérgező anyaggal permetezteti a főváros Budapest utcáit

2020. április 05. 21:14

A szakértő szerint a felhasznált anyag koncentrátumként „mérgező, higítva pedig bőrre, szembe kerülve maró hatású, belélegezve irritálja a légutakat, gőzének belégzése tilos”.

2020. április 05. 21:14

A permetezőszerrel, amellyel Budapest utcáit tisztítják inkább látványos, mint hatékony tevékenységet végeznek – írja a Pesti Srácok. A portál hozzáteszi, „lehet, hogy meglepő módon inkább PR-fogással állhatunk szemben, mint megfelelő védekezéssel”.

„Látványos, de a hatóanyag irritációt okozhat”

– írja az Index. A portálnak nyilatkozó Simon Gergely (a Greenpeace vegyi szakértője) szerint ugyanis „a kézi permetezőből szórt Metasept hatóanyaga benzalkónium-klorid és egy N-(3-aminopropil)-N-dodecil-propán-1,3-dimin nevű anyag. Ez utóbbi koncentrátumként

Nem véletlen, hogy felhasználásakor kötelező a védőruha és a védőszemüveg” – fogalmaz a a szakértő.

A szakértő hozzáteszi: „a szer fertőtlenítő hatásideje körülbelül 30 perc. A forgalmazó cég termékleírása szerint is a hatásidő letelte után a szer maradványait a kezelt felületekről alapos ivóvizes öblítéssel el kell távolítani”. 

Simon Gergely szerint „a sokszor látványos fertőtlenítés előfordulhat, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajthat. Az úttestet, járdát szerinte nem sok értelme van telepermetezni fertőtlenítőszerrel, egyszerűbb, ha otthon mindenki ügyel, hogy ne menjen be cipővel a lakásba. A megállók, padok, korlátok fertőtlenítése inkább ajánlott, mert azokat az emberek at utcán is összefogdossák.” 

Az FKF (Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.) részéről közölték, „a fertőtlenítés közben különösen ügyelnek arra, hogy a permetezéskor a közterületen járkáló emberek ne lélegezzék be a permetet, valamint hogy a fertőtlenítő anyag ne jusson zöldfelületre” – írja az Index.

Forrás: Pesti Srácok, Index

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fer70
2020. április 06. 09:54
Klímavészhelyzet, mi, Gergő !? Mi folyik Budapesten? Atya ég! - tízezreket kényszerítenek zsúfolt járművekbe - vírus és fertőzés az idősotthonban - potenciális méreggel fertőtlenítenek... Mit fog még összehozni ez a nyomorult ??? Szégyen!
Pierre
2020. április 06. 09:46
szokni kell meg, hogy kozigazgatas-kritika jelenik meg a kesma propagandaban. Eddig egy sem volt, most meg naponta tobb. Persze rendre Budapestrol, mielott meg masra gondolnank... Most pl. megtalaltak ezt a szert, amit tarlos idejeben ugyanigy hasznaltak.
ellenforradalmár
2020. április 06. 09:30
Ráadásul rengeteg dihidrogén-monoxidot is kevertek hozzá amiről köztudott, hogy: 1. a vegyület erőteljes izzadást és hányást képes okozni 2. a savas esők egyik fő komponense 3. gáznemű halmazállapotban égési sérüléseket okozhat 4. nagy mennyiségű belélegzése fulladást okoz 5. hozzájárul a természet eróziójához 6. erősen csökkenti az autófékek hatékonyságát 7. kimutattak rákos daganatokban.
Coccothraustes
2020. április 06. 08:40
Ha Karácsony tovább szerencsétlenkedik, kinyírja a fővárost!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!