Alapjogokért Központ: Nincsenek európai standardok

2020. április 18. 12:01

Egy részletes és pontos körképet készített az Alapjogokért Központ az EU-s országok járványveszély idején alkalmazható szabályairól.

2020. április 18. 12:01
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

A magyar alkotmányos szabályrendszert és más EU-s országoknak a jelenlegi járványügyi helyzetben alkalmazott gyakorlatát vizsgálva megállapítható, hogy sok országban – megfelelő szabályozás híján – nem volt lehetőség alkotmányos szabályokon alapuló különleges jogrendet bevezetni. Ezért ezekben az országokban általános, rendes jogalkotási eljárásban, sokszor egyszerű többséggel fogadtak el olyan rendkívüli szabályokat, amely a végrehajtó hatalom egy részét, sok esetben egy-egy közigazgatási szervet ruháztak fel speciális jogkörökkel a járványügyi helyzet kezelésére. Alkotmányban rögzített különleges jogrendi szabályok híján vagy akkor, amikor egyszerűen egy közigazgatási szerv jár el válsághelyzet idején, értelemszerűen a parlamenti kontroll jóval kisebb mértékű, mint amikor egy kormány alkotmányos felhatalmazás alapján cselekszik különleges jogrendi szabályok szerint. Több ország esetében pedig a különleges szabályoknak nincs időbeli korlátja, arról a végrehajtó hatalom, vagy egyes szervei a parlament bevonása nélkül dönt – írja az Alapjogokért Központ.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. április 19. 10:41
Alapjogokért Központ: Nincsenek európai standardok" hogyne lennének, csak nem standardnak hívják, hanem Soros és vele együtt a zsidók érdekeinek. (fedőneve: európai értékek) Nem véletlen, hogy a zsidók és a baloldal erősen támogatja Sorost.
balbako_
2020. április 19. 09:21
Az EU-nak az uborkagörbületen kívül értelmes standardja semmire sincs.
BőröndÖdön
2020. április 18. 13:07
A Párt agitprop osztályának elmélkedését láthatjuk...
I.E.D.
2020. április 18. 12:34
Miért, ha lennének, akkor betartanátok őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!