A borsodnádasdi helyzetről

2020. április 16. 09:41

Most már biztosra mondható, hogy jelen van városunkban a vírus.

2020. április 16. 09:41
Kormos Krisztián

„Tájékoztatás - 2020.április 15.

Tisztelt Lakosság!

Az elmúlt napokban megkezdett tájékoztatásaimat a keddi és a szerdai nap településünket érintő koronavírus járvánnyal kapcsolatos történéseiről az alábbiak szerint folytatnám:

Először is ismételten szeretném megköszönni a Húsvéti ünnepekkel kapcsolatos általánosságban elmondható, kijárási korlátozás rendkívül fegyelmezett betartását. Egyedi esetek sajnos történtek, melyek ennek ellent mondanak - de összességében rend volt a településen.

Keddi napon a korábbi terveinknek megfelelően a Központi Konyha áttért a konzerv jellegű ételre a héten - erről reggel tájékoztattuk az ellátást igénybe vevőket - sajnos viszonylag sokan visszamondták az ebédet.

A település főbb közlekedési pontjainak fertőtlenítése is megtörtént és folytatódni is fog az Önkéntes Tűzoltóság által.

Eddig arról számoltam be, hogy az otthon fertőzései szinte biztosak és valószínű, hogy az intézmény falain kívülre is kikerülhetett a vírus - vagy esetlegesen innen kerülhetett oda be. A helyzetet továbbra sem szeretném szépíteni - most már biztosra mondható, hogy jelen van városunkban a vírus. Akik hivatásukat végezték és településünkön élnek, azok között sajnos első tesztek mutattak pozitivitást - de az őszinteséghez az is hozzátartozik, hogy önkormányzatunknál is vannak olyanok, akik tesztje elsőre pozitív lett.

Erre azt követően derült fény, ahogy a Központi Konyha lezárását és fertőtlenítését elrendeltem, de így utólag azt mondom, hogy ez egy igen jó döntésünk volt - bár jelenleg még konyhai dolgozónál nincs kimutatva semmilyen fertőzés, ellenben a Hivatallal.
Így hát kedden és szerdán is a Hivatalba csak én és Jegyző Úr állt munkába. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a rendkívül energikus Valkó doktornő is és mi is úgy tűnik egészségesek vagyunk.

A tesztek folytatódnak! Sok negatív teszt született elsőre azok között, akiket érintettnek gondolhattunk vagy gondoltak. A keddi napon önkormányzati forrásból valamint vállalkozók támogatásával - az Ózdi Kórház Főigazgatójának ajánlására - Valkó doktornő és Benkő doktor szakmai jóváhagyásával olyan gyorsteszteket sikerült beszerezni, amivel a héten fogjuk tudni tesztelni azon alkalmazottakat, akik a frontvonalban érintkeznek a lakossággal. A tegnapi napon délután ez ügyben célirányosan - elég nagy óvintézkedések kíséretében Budapestre mentünk - és sikerrel is jártunk. Hangsúlyozom - ez szinte csak az első vonalban dolgozók tesztelésére lesz elegendő - de talán ebből is kapunk egy képet, hogy van e baj és mekkora baj van az ellátórendszerben - mert ezen ismertek nélkül én nem engedem meg a megszokott, normális munkát és visszatérést.

De a probléma sosem magában jár - egyik hozza maga után a másikat! Még márciusban , a háziorvosi körzetek ellátása ügyében a lakosságnak küldtem egy tájékoztatót, amelyben írtam arról, hogy a betöltetlen háziorvosi praxisok kapcsán vannak gondok az ügyeleti ellátással - de áprilisra sikerül a hiányzó napokat külsős orvossal ellátni. Emlékeztetőül, jelenleg a négy településen hét orvosnak kellene lenni, melyből ténylegesen három orvos lát el ügyeletet. A helyzet az, hogy a járványügyre hivatkozással a külsős orvosok elkezdték visszamondani az ügyeletet a településünkön. A négy település több körzetében szolgáló orvosai már eddig is túlvállalták magukat- és gondoljanak bele: annak ellenére, hogy a személyes orvos-beteg találkozó a minimálisra van szorítva- a fertőzésveszély kockázata mennyire magas - ráadásul a járvány miatt hatalmas adminisztrációs teher is hárul rájuk. Az első ellátatlan nap a mai, szerdai ügyeleti nap. Jelenleg azt sikerült elérni, hogy az Ügyeletet az Ózdon szolgáló orvossal látjuk el együttműködési megállapodás keretében, mely állapotot a diszpécserszolgálat fog kezelni és irányítani, így ha valakinek sürgős, életveszélyes orvosi ellátásra van szüksége - a megszokott telefonszámon kérhet segítséget. Sajnos a Nádasdi Ügyeletben ma csak szakápoló és sofőr teljesít szolgálatot. Hatóságokkal egyeztetünk, mit lehet ilyen esetben tenni - ugyanis mindazok ellenére, hogy megállapodásokkal alátámasztott és törvényes az ellátás - nem látom pont ebben a helyzetben a legstabilabb megoldásnak.

Saját szűk köreimben és visszajelzések alapján is egy másik sajnálatos dolgot is okozott a településünket érintő fertőzés. Rendkívül negatív híre lett településünknek - és vannak helyek, ahol igencsak rossz szemmel néznek a Borsodnádasdiakra. Valahol érthető ez - mindenki próbálja védeni , távol tartani a veszélytől magát- és ez konfliktusokhoz vezethet. Tehát már nemhogy csak ide nem jönnek nagy kedvvel az emberek , de a tőlünk érkezőeket sem látják szívesen. Ez mindaddig kezelhető- míg az ember arra nem kényszerül, hogy más településre menjen be dolgozni vagy halaszthatatlan ügyet intézzen. Ezen helyzetre jó megoldást megint csak nem tudok javasolni - ezt a keresztet most viselnünk kell.

Egészségügyi szakemberekkel egyeztettünk arról - mit lehetne még tenni a jelenlegi korlátozások, figyelemfelhívások erősítésén kívül annak érdekében , hogy csökkentsük a kockázatokat és biztosabbakat tudjunk mondani. Ennek első lépéseit a hatóságok megtették, a második lépést mi fogjuk megtenni. Ha 50-60 embert letesztelünk a saját kollégáink közül - véleményünk szerint abból fogunk látni egy képet a terjedésről. Mielőbb szeretném Önöket is és saját magunkat is megnyugtatni. Azért az bizakodásra ad okot, hogy robbanásszerű tünetek nem jelentkeznek a településen - sőt elmondható, hogy a megyében és országosan sem . Úgy látjuk, főleg a nagyon összezárt emberek fertőzték egymást - én bízom ebben.

Továbbra is kérem, hogy tartsák be a korábbi kéréseinket, a médiából jövő figyelmeztetéseket, óvintézkedéseket - amennyire csak lehetséges- tartsuk egymástól minden tekintetben a távolságot. Megkérek mindenkit, hogy az intézményrendszert főleg telefonon keresse.

Vigyázzanak magukra , vigyázzunk egymásra és további kitartást , erőt és jó egészséget mindannyiunknak! A járvánnyal érintetteknek mielőbbi gyógyulást kívánok! Külső szemlélőknek ezúton üzenem, hogy minden segítséget szívesen fogadunk - ami a védekezést, megelőzést szolgálja!

Amint újabb információim lesznek, megosztom Önökkel!

Kormos Krisztián
polgármester”

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. április 16. 16:36
Az általános tisztaságról gondoskodás vezetői feladat, megvalósítás az alkalmazottaké, ellenőrzés alatti működés során. Ezekben az otthonokban sok a magáról gondoskodni már képtelen, az épületeket nem maguk takarítják, a konyhákon nem maguk főznek és így tovább.
Hunyadi Mátyás
2020. április 16. 14:25
Kicsit naiv, de rokonszenves levél. Sok szerencsét nekik!
Mátyás01
2020. április 16. 14:05
A kérdés az, hogy az idősotthonokban a vezető és a személyzet mindent megtettek-e a fertőzés ellen, betartották-e a látogatási tilalmat, a higiéniás előírásokat, időben jelentették-e a megbetegedéseket, illetve volt-e megfelelő védőfelszerelésük, ha nem volt kértek-e és kitől? Valamint az adott település polgármestere ellenőrizte-e, hogy megfelelőek a körülmények, betartják-e a szabályokat, ha nem akkor intézkedett-e? A kormány felelőssége, ha kértek tőlük védőfelszerelést, tesztet, volt nekik, de nem adtak.
még fokozza
2020. április 16. 13:19
A Fideszre egy vidéki idősotthont sem lehet rábízni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!