Nálam a család, a közszolgálat és a hivatástudat az első

2020. február 24. 11:01

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázs, volt közigazgatási ösztöndíjas. A 2020-ban 56. alkalommal megrendezett konferencia a biztonságpolitika legrangosabb nemzetközi fóruma, ahol idén részt vett többek közt Frank-Walter Steinmeier, Mike Pompeo, Mark Esper, Szergej Lavrov és Emmanuel Macron is. Horváth Boglárka jelenlegi MKÖ-ösztöndíjas interjúja a díjazottal.

2020. február 24. 11:01
Mártonffy Balázs

Milyen érzés a néhai John McCain szenátor nevével fémjelzett, évente a legjobb politikatudományi doktori disszertációnak odaítélt díjat átvenni?

Nagy megtiszteltetés volt egy olyan díjat átvenni, amelyet többek között Andrew Moravcsik, a Princeton Egyetem világhírű tanára ítélt oda a doktori disszertációmnak. Különösen megtisztelő, hogy még Mark Esper amerikai védelmi miniszter is részt vett az MSC-díj átadóján, sőt személyesen is gratulált. Sok munka van egy ilyen doktori értekezésben, és örülök, hogy az MSC számára is elsődleges törekvés, hogy támogassa a tudományos munkásságot és a transzatlanti kapcsolatokat. Az elmúlt öt évben Washingtonban végeztem a doktori képzésemet, ösztöndíjasként, az American University nemzetközi kapcsolatok iskolájában. A doktori disszertációm bizottságának tagja, James Goldgeier dékán jelölt a díjra még tavaly, engem pedig február elején értesített személyesen az MSC elnöke, Wolfgang Ischinger, hogy én nyertem az első helyezést. 

Amikor 2013-ban csatlakoztál a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramhoz, talán még nem sejtetted, hogy ilyen díjat tudsz elnyerni: miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel az ösztöndíjprogramba? Hol töltötted az ösztöndíjasként a hazai és a külföldi programszakaszt, illetve milyen tapasztalatokat szereztél? 

Már a bachelor- és az első mesterképzésemet is az Egyesült Államokban végeztem különböző ösztöndíjakkal, és ezen idő alatt egyértelmű lett számomra, hogy a NATO-val és a transzatlanti kapcsolattal szeretnék foglalkozni karrierem során. 2012-ben a NATO brüsszeli főhadiszállásának nemzetközi védelempolitikai gyakornoka voltam. Így egyértelmű volt, hogy az MKÖ-re pályázok, és a HM védelempolitikai főosztályát jelölöm meg első helyen, ahova végül felvételt is nyertem. A program akkor még lehetőséget biztosított arra, hogy szakmai társfőosztályokra is átkerüljek egy rövid időre, így 2013-ban az akkori Külügyminisztérium Biztonságpolitikai Főosztályán is voltam rövid ideig. A hazai szakasz folyamán mind a két főosztályon kiváló szakembereket, illetve biztonság- és védelempolitikai szakértőket ismertem meg. A külföldi szakaszomat a párizsi nagykövetségünkön töltöttem, ahol az akkori nagykövet, Trócsányi László mellett nagyon sokat tanultam és ösztöndíjasként különleges figyelemben részesítettek. Többek között a Quai d’Orsay-n álló francia külügyminisztériumban is részt vehettem egy, a szíriai polgárháborúval foglalkozó tárgyaláson.

Fotó: Szilágyi Dénes
Fotó: Szilágyi Dénes

Milyen tanácsokkal tudnál szolgálni a jelenlegi fiatal MKÖ-ösztöndíjasoknak arra vonatkozóan, hogy miként tudják legjobban kihasználni a program által nyújtott lehetőségeket?

Minden elismerésem a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramért! Tapasztalataim alapján a legkiválóbb, Magyarország előmeneteléért elkötelezett fiatalokat szólítja meg, és betekintést ad nekik a kormányzati struktúrába. Ráadásul biztosít egy külföldön eltölthető időszakot, mely során értékes nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek. Jelenlegi munkahelyemen, az NKE-n is mindig bátorítom a hallgatóimat arra, hogy jelentkezzenek a programba, és külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy idén több diákom is felvételt nyert. Tanácsként azt tudnám mondani, hogy legyenek nyitottak, alázatosak és szorgalmasok a program alatt, tanuljanak sokat a kollégáiktól és vezetőiktől, valamint tartsák szem előtt, hogy egyszerre megtisztelő és felelősségteljes feladat a program ösztöndíjasaként a nemzet előmeneteléért dolgozni. 

Több mint egy évtizedet éltél külföldön, leginkább az Egyesült Államokban. Miért döntöttél úgy 2019-ben, hogy hazaköltözöl, és éppen a NKE Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékén kezdesz el oktatni?

Nálam a család, a közszolgálat és a hivatástudat az első, így egyértelmű volt, hogy a külföldön megszerzett tapasztalataimat itthon szeretném kamatoztatni. Mivel én nemzetközi kapcsolatokkal és biztonságpolitikával foglalkozom, tavaly például még a George Washington Egyetem biztonságpolitikai programjában oktattam, így nehezen tudtam volna jobban passzoló helyet elképzelni, mint az NKE Biztonság- és védelempolitikai szakjainak otthont adó tanszéket. Az egyetemen nagyszerű oktatókat és kutatókat ismertem meg, akik minden tekintetben elkötelezettek aziránt, hogy az egyetem sajátos közszolgálati identitásának elősegítése mellett a nemzetközi tudományos versenyben is helyt álljon. Az amerikai tanulmányaim alatt erős kutatás-módszertani felkészítést kaptam, amit nagy örömömre az NKE is fontosnak tart, így Koltay András rektor útmutatása mellett idén az NKE sikeresen csatlakozott az egyik nemzetközi szinten is legkiválóbb módszertani egyetemi közösséghez, a Consortium on Qualitative Research Methods-höz. Szenes Zoltán egyetemi tanárral és szakfelelőssel együtt pedig sikeresen integráltunk több félévnyi módszertani felkészítést azoknak a hallgatóknak, akik biztonság- és védelempolitikai képzésen vesznek részt. A célunk, hogy hallgatóink a nemzetközi tudományos versenyben is sikeresen helyt állhassanak. 

Az interjút Horváth Boglárka jelenlegi ösztöndíjas (KKM, Biztonságpolitikáért Felelős Államtitkárság) készítette Mártonffy Balázs korábbi ösztöndíjassal, akit az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) díjaztak.

Címlapkép: Szilágyi Dénes

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 24. 16:07
"Nálam a család, a közszolgálat és a hivatástudat az első" Holtversenyben vagy hogyan? Sehol egy célfotó, ami dönthetne?
még fokozza
2020. február 24. 13:15
Borkai-típusú értékrend.
Emmanuel Goldstein
2020. február 24. 12:43
Csak egy igazi nártcsinovnyik pózol Magyar Nemzettel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!