Tovább terjeszkedik a szcientológia Budapesten

2020. január 12. 14:06

Egyre több jel mutat arra, hogy a szcientológia magasabb fokozatra kapcsolta toborzómunkáját: az iskolák mellett már a lakosságot is közvetlenül megszólítják.

2020. január 12. 14:06
Constantinovits Milán

Ősszel lapunk interjút készített Dudás Diánával, aki több évet töltött el a szcientológia felsőbb szintjein, és a szervezet tengerentúli központjába, a SeaOrgba is eljutott. Dudás Diána fokozatosan ábrándult ki a magát egyházként definiáló szcientológiából, végül egy idegösszeomlás vezetett ahhoz, hogy végleg kiszálljon.

A szervezet azóta is aktív, ahogy interjúalanyunk elmondta, bújtatott toborzómódszerrel dolgoznak: „Eleinte nem könnyű felismerni őket, mert sokáig nem hangzik el maga a szcientológia szó sem. Csak személyiségfejlesztő könyveket, teszteket látni, illetve tanulást segítő képzésekkel, drogprevenciós tevékenységgel találkozik az ember.”

Ilyen fedőtevékenység a drogellenes küzdelem is, amivel pár éve már az iskolákba is eljutottak a szcientológusok, akkor a KLIK figyelmeztette körlevélben az igazgatókat. Tavaly azonban újabb botrány robbant ki, a szervezet életvezetési tanácsokat tartalmazó ajándékkönyveket, DVD-ket juttatott el az oktatási intézményekbe, Az Út a boldogsághoz címmel. Ezen kívül erőszakmentes kommunikációról szóló tréninget is tartottak a pedagógusoknak, amiken

a résztvevők elől titkolták a szervezők valódi kilétét.

Most úgy tűnik, az iskolákban nyomuló fedőszervezetek mellett a toborzás más módját is szívesen alkalmazzák az utóbbi időben a szcientológusok: pár hete az újbudai lakosok postaládájában landoltak az L. Ron Hubbard alapította szervezet szóróanyagai, amelyek egy nemzetközi szcientológus videógyűjtemény megtekintésére invitálnak.

A szcientológiában hosszú idő óta tevékenykedő tagokat egyébként igencsak nehéz észérvekkel meggyőzni a kilépésről, ahogy erről Dudás Diána mesélte lapunknak: „A szervezetben elkezdik kiképezni az embert arra, hogy mit mondjon, hogyan reagáljon, konkrét tankönyvek épülnek a külső kritikák hárítására. Van, hogy szimulálják is ezeket a szituációkat, eljátsszák a szülőket, az ellenzőket, ezért nem hatják meg az érintettet majd a külső hangok. Most is kapok leveleket olyanoktól, akiknek a barátja, párja bekerült a rendszerbe. Próbálom őket is felvilágosítani, hogy nem egy személlyel, hanem egy szervezettel állnak szemben.

A Magyarországi Szcientológia Egyház jelenleg vallási tevékenységet végző szervezetként működik hazánkban, vagyis állami normatívában nem részesül, de bizonyos adókedvezményeket igénybe vehet. Pár éve adatokkal való visszaélés miatt összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték a szervezetet. Az adatvédelmi eljárás mellett bűnügyi nyomozás is folyamatban van ellenük kuruzslás, személyes adattal való visszaélés és kémkedés gyanúja miatt. A pénzbüntetés kapcsán Dudás Diána elmondta, hogy nem rázta meg a szervezetet: „pár nappal később adománygyűjtő est keretében kalapozták össze a pénzt, és még pluszbevételük is lett”.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. január 13. 09:53
"A szcientológiában hosszú idő óta tevékenykedő tagokat egyébként igencsak nehéz észérvekkel meggyőzni a kilépésről, " Bezzeg a többi magát egyházként definiáló szervezetből de könnyű észérvekkel meggyőzni a kilépésről a híveket! Amúgy meg miért is kellene? Mindenki maga dönt, hogy melyik szektát választja. Azért eléggé köztudott már, hogy mi ez a szcientológia.
Akitlosz
2020. január 13. 09:49
"már a lakosságot is közvetlenül megszólítják." Már évtizedek óta. A szerző csecsemő?
RollsRoyce
2020. január 13. 09:07
Bármennyire nem szeretjük a KGB ezredest azért lehet tőle is tanulni - ő betiltotta e szekta működését Oroszországban. Megtiltotta és kész. Lehet? Lehet.
alacsony-a-kerites
2020. január 13. 01:37
Ajánlom a Míg végül semmid sem marad c. filmet mindenkinek. Igaz történetet dolgoz fel, és nagyon jól bemutatja a Scientológia működését... Pontosabban azt, hogy mit történik, ha az ember egyszer ki szeretne szállni belőle...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!