Rodolfó a játszóházban – bűvészmutatványok a fejlesztés szolgálatában

2019. december 02. 14:41

Hogyan szolgálhatják a bűvészmutatványok a sérült gyermekek fejlesztését? Milyen különleges módszerekkel dolgozik a Tunyogi Gyógyító Játékterápia? Végső Sára logopédus, gyermekbűvész sajátos eszközökkel segíti a kisgyermekek mentális fejlődését, személyiségük kibontakozását. Egy bűvészfoglalkozásra mi is ellátogattunk a Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálathoz.

2019. december 02. 14:41
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Egymásból nyíló, szőnyegezett szobácskák, számtalan játék, színes képek a falakon. Lelkesen játszó, mondókát tanuló vagy épp a földön elhelyezett akadályokon átjutni igyekvő gyermekek. A Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat fejlesztőházában szülők és gyermekek együtt vesznek részt a foglalkozásokon, amit a szervezet sokféle képzettséggel rendelkező munkatársai tartanak.

Konduktor, gyógypedagógus, drámapedagógus, logopédus, gyógytornász, sőt gyógymasszőr dolgozik közösen azon, hogy a sajátos nevelésű igényű vagy enyhébb testi, illetve szellemi fogyatékossággal élő gyermekeket fejlesszék. A Tunyogi Erzsébet által kidolgozott Tunyogi Gyógyító Játékterápia ugyanis

a gyermekek teljes személyiségére ható, holisztikus fejlesztését célozza,

ami itt különleges játékok révén valósul meg.

Amikor ellátogattunk a fejlesztőközpontba, a célunk volt, hogy egy bűvészelőadást is megtekintsünk, ugyanis az intézmény logopédusa, Végső Sára ilyeneket is tart a gyermekeknek. A rendhagyó eszközt a véletlen szülte, Sára eleinte saját kedvtelésből tanult bűvésztrükköket mesterétől, Kaszányi Rolandtól, majd kísérletképpen beépítette ezeket a foglalkozásaiba. Rájött, hogy a gyerekek figyelmét lekötik a különféle bűvésztrükkök, és

meglepően gyors interakciókra is képesek, ha elvarázsolja őket a műsor.

A bűvésztrükköket ugyanis bábozás fűzi össze, a feladatokat egy „Manócska” névre keresztelt kesztyűbáb tolmácsolja a gyereknek.

A bűvészshow közös éneklésre, mozdulatsorokra, táncra sarkallja a csöppségeket, akiket a szülők is figyelnek, biztatnak, és akik szintén aktívan részt vesznek a közös játékokban. Előkerülnek a klasszikus trükkök, labdák tűnnek el, lufik jelennek meg, titkos dobozok nyílnak fel, ahogy az a „rendes” előadásokon szokásos. A bemutató után Sára elmeséli, hogy itt azért, a gyerekeknek szóló bűvészkedés során a személyiségnek nagyobb szerep jut, a bűvész főleg pszichológus, és csak emellett ügyes kezű mágus.

Beszélgetünk Juhász Éva Petra gyógypedagógussal, intézményvezetővel is, aki elmondja, hogy a módszer hatékonysága a rendkívül sűrű fejlesztéseken alapul, hetente többször másfél-két órát töltenek itt a gyermekek. Őket a komplex terápia révén mozgás, tanulási képességek és a  beszéd tekintetében is fejlesztik. A gyermekek mellett a szülőkre is fókuszálnak, a családterápiás foglalkozások segítik az édesanyáknak, édesapáknak a sérült gyermek jelentette nehézségek feldolgozását. 

***

Fényképek: Földházi Árpád

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. december 02. 18:27
Érdekesek ezek a női bűvészek, Soós Eszter francia politológus is hobbibűvész https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet-bacs-kiskun/soos-eszter-petronella-muszaj-volt-a-buveszkedest-visszaminositeni-hobbiva-732612/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!