Kanye West, mint a kereszténység hirdetője

2019. november 25. 16:22

West célja valójában az, hogy alternatívát mutasson fel az afroamerikai közösségnek.

2019. november 25. 16:22
Bakos Marcell

Aki esetleg nem hallotta volna, Kanye West, híres amerikai rapper minden jel szerint megtért, a korábbi életétől merően eltérő üzeneteket kezdett el képviselni és nemrég megjelent albuma a „Jesus is King” keresztény dalokat tartalmaz.  A minap megjelent, Kanye Westről szóló cikk az indexen pedig kísérletet tesz arra, hogy átadjon a magyar olvasóságnak egy olyan képet az említett zenész megtérésével kapcsolatban, amely azt komolytalanná teszi és lebutítja.

Kezdjük ott, hogy az index szerint a megtérés az semmi más, mint egy perspektívaváltás, amit sokan megtesznek azért, hogy jobb színben tűnjenek fel és növeljék népszerűségüket. Természetesen olyan embert, aki ezt önmaga nem tapasztalta meg, nem lehet megfeddni ezért, én mégis fontosnak tartom annak a tisztázását, hogy valójában mi is a megtérés. A Biblia szerint a megtérés az a pont, amikor az ember felismeri, hogy bűnös és tökéletlen, ráeszmél, hogy képtelen bűn nélkül élni az életét, és minden, amiben eddig kereste a boldogságot az múlandó. Ezzel párhuzamosan megérti, hogy kicsoda Isten, hogy ő elküldte a saját fiát, Jézus Krisztust, aki emberré vált és egy tökéletesen bűntelen életet élt le, így egyedül alkalmassá válva arra, hogy halálával megfizesse az emberiség bűnéért járó büntetést.

Amikor az ember ezt megérti és elfogadja, akkor következik be a megtérés. Egy olyan folyamat, amelynek során az ember szakít eddigi életstílusával és Isten szolgálatát tűzi ki élete céljául. Ez egy teljes világnézetbeli és életstílusbeli átalakulás. Ezt a természetfeletti „megértést” vagy „felismerést” pedig Isten kezdeményezi és viszi véghez az ember szívében.

A történelem során az evangélium üzenete emberek millióinak az életét változtatta meg és adott nekik célt és reményt (gondoljunk az egykor keresztényeket gyilkoló Pálra). Az index leírása szerint azonban Kanye esetében csupán annyiról van szó, hogy elkezdett az amerikai gospelkultúra felé közeledni. 

Kanye West célja valójában az, hogy alternatívát mutasson fel az afroamerikai közösségnek, amelynek 90%-a demokrata szavazó. Kanye szerint az a baloldali identitáspolitika, amely azt mondja a feketéknek, hogy ők csak demokratákra szavazhatnak (a „rasszista” republikánusok helyett), félrevezető, és fontos, hogy minden afroamerikai egyénként tekintsen magára, ne egy csoport tagjaként.

A zenész azt is kijelentette, hogy a liberális „establishment” agymosásnak veti alá az afroamerikaiakat. Ez természetesen teljes egészében igaz. Az amerikai felsőoktatás (ahol az egyetemi oktatók 85%-a liberális), a hollywoodi filmipar, a popkultúra és a túlnyomóan balra hajló amerikai média egyöntetűen közvetítik egy olyan üzenetet, amely azt mondja, hogy az amerikai rendőrség intézményesen elfogult az afroamerikaiakkal szemben, az egyéni kudarcokért a rasszizmus okolható, hogy az afroamerikaiak egytől egyig áldozatok, és hogy a rájuk leselkedő legnagyobb veszély a fehér nacionalizmus.

Az igazi problémák azonban a következők: oktatás hiánya az afroamerikaiak lakta környékeken, magas bűnözés a rendőrség hiánya miatt, a gyermeküket egyedül nevelő nőkből álló csonka családok 74%-os aránya, illetve az a tény, hogy nagy városokban, mint New Yorkban több afroamerikait abortálnak, mint ahány születik. Ezeket a problémákat nem a fehér nacionalizmus, hanem a Demokrata Párt segélyeken alapuló és rasszizmussal dobálózó kisebbségpolitikája idézte elő. 

A 13. alkotmánykiegészítéssel kapcsolatban az index a liberális mainstream amerikai médiával együtt azt a vádat fogalmazza meg, hogy Kanye a rabszolgaság betiltását megvalósító alkotmánykiegészítés végetvetésével visszaállítaná a rabszolgaságot. (Az „On God” című dalban Kanye így fogalmaz: „Thirteenth amendment, gotta end it, that's on me”.) Egy videóban természetesen Kanye megmagyarázta ezt a szövegrészt, azonban ez a liberális médiát hidegen hagyja. A 13. alkotmány kiegészítésben ez áll: „Az Egyesült Államokban vagy annak fennhatósága alá eső területen sem rabszolgaság, sem kényszerű szolgaság nem létezhet, kivéve bűncselekmény elkövetéséért kiszabott büntetés esetét, amikor az elkövetőt törvényes eljárással ítélték el”. Kanye értelmezésében ez azt jelenti, hogy egy afroamerikait csupán bűnösként kell elítélni ahhoz, hogy visszakerüljön a rabszolgaság köteléke alá. Napjainkban pedig, Kanye érvelése szerint sok afroamerikai van börtönben nem erőszakos bűncselekményekért (pl. marijuana birtoklásért), és ezért ő támogatja az igazságszolgáltatási rendszer megreformálását. 

Továbbá az index a Chick-fil-a nevű étteremláncot is ostorozta egy sort, amelyről Kanye a „Closed on Sunday” című számában énekel. A Chick-fil-a Amerika legnépszerűbb gyorsétterme, amely történetesen keresztény alapítású és tulajdonú, így vasárnap minden éttermük zárva van. Az index persze rögtön hátast dobott attól a ténytől, hogy vannak olyan keresztény cégek, amelyek a kereszténység 2000 éves szexuális moralitásáról szóló tanításait még mindig komolyan veszik, így nem támogatnak az LMBTQ+ mozgalmat ünneplő szervezeteket. Egyébként ez meglehetősen ritka dolog, hiszen a nyugati cégek túlnyomó többsége szivárványszínűre állított logóval tisztelgett az LMBTQ+ mozgalom előtt a pride month során. 

Összefoglalva, azt láthatjuk, hogy Kanye spirituális és intellektuális utazása során felfedezni véli, hogy a baloldal talán nem segítette meg igazán az afroamerikai közösséget, és a republikánusok talán mégsem rasszisták. Talán az univerzum mégsem kémiai folyamatok véletlenszerűségének az alakulásából áll, hanem egy teremtett világról van szó, amelynek célja van. Ez az utazás konzervatív szempontból pozitív hatással lehet a kultúrára. A rappert sok millió fiatal követi, és most mind meghallgathatnak egy olyan rapalbumot, amelyben nem szerepel káromkodás, drog és erőszak. Helyette üzeneteket hallanak az egyéni gondolatok fontosságáról, az abortusz borzalmairól és a pornográfia káros hatásairól, a házastársi hűségről és Istenről  A személyes véleményem az, hogy ha nem valódi átalakulásról lenne szó, Kanye nem váltott volna irányt ilyen élesen, abban az amerikai popkultúrában ahol már a kereszténység megemlítéséért is emberek veszíthetik el a karrierjüket.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
siochanty
2019. november 28. 04:27
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
padeter
2019. november 27. 18:53
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
worlprofid
2019. november 26. 22:33
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
annamanna
2019. november 26. 12:32
Personal Jesus https://www.youtube.com/watch?v=Rl6fyhZ0G5E God's Gonna Cut You Down https://www.youtube.com/watch?v=Nu__TzWfpss This Is The New Shit https://www.youtube.com/watch?v=4kQMDSw3Aqo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!