Meghalt David Koch, az amerikai jobboldal nagy finanszírozója

2019. augusztus 23. 19:19

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Koch-testvérpár egyik tagját, Davidet érte a halál: a konzervatív filantróp iparmágnás egymaga több mint hatszor gazdagabb volt Soros Györgynél.

2019. augusztus 23. 19:19

Elhunyt David Koch amerikai üzletember, aki bátyjával, Charles Kochhal együtt a világ leggazdagabb emberei közé tartoztak, és akik évtizedek óta az amerikai jobboldali és konzervatív szervezetek és ügyek első számú támogatói, finanszírozói között voltak.

A Forbes szerint David Koch önmagában a világ 11. leggazdagabb embere volt 50 milliárd dolláros vagyonával, amit a Koch Industries gép-, energia- és vegyipari konglomerátum vezetésével gyűjtött össze.

Bátyjának szintén 50 milliárd dolláros vagyona van, kettejük 100 milliárd dolláros (29 500 milliárd forint, a magyar nemzeti össztermék 42 073 milliárd forint volt 2018-ban) összvagyona tizenkétszer nagyobb Soros György 8 milliárd dollárjánál, amivel a világ 178. leggazdagabb emberének számít a magyar származású pénzember.

Kochék a nyolcvanas évek óta támogatták a konzervatív és libertárius mozgalmakat, a kis kormányzatot és a szabad piacot támogató szervezeteket. David Koch 1980-ban elnökjelöltként is elindult a Libertárius Párt színeiben, 1 százaléknyi szavazatot szerezve. David Koch egyúttal jótékonysági ügyeket is támogatott, többek között az egészségügyi, oktatási és televíziós szektorokban.

Barack Obama és mások régóta támadták Kochot a politikai szervezkedései és befolyása miatt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balager
2019. augusztus 24. 22:17
Koch nem volt konzervatív. A következő platformon indult a választáson: drog legalizálás, nyílt határok, abortusz, meleg házasság. Láthatjuk Sorostól nagyon kicsiben tért el. Azért támogatta a republikánusokat Koch, hogy mindkét oldalon meglegyen a politikai kontroll.
dragstar
2019. augusztus 23. 23:46
Miféle magyar származású pénzember?
anegy_
2019. augusztus 23. 21:46
Isten nyugosztalja! A hátramaradottak folytassák munkásságát, ne csak tiszteletből.
Da Vinci
2019. augusztus 23. 21:11
Szegény, Isten nyugtassa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!