David-Maria Sassoli az Európai Parlament új elnöke

2019. július 03. 13:25

A baloldali olasz politikus első EP-elnöki felszólalásában a „vírusként terjedő nacionalizmust” ostorozta.

2019. július 03. 13:25

David-Maria Sassoli az Európai Parlament új elnöke. Az uniós testület 345 fős többsége szavazott az olasz baloldali politikusra. Rajta kívül a zöld Ska Keller, a szélsőbaloldali Sira Rego és a jobboldali Jan Zahradil indult el a tisztségért.

Sassoli elmondta: nagyon fontos ez a pillanat a számára. Sassoli köszönetet mondott Antonio Tajani távozó elnöknek, amiért „lelkesen” vezette az intézményt. Az új elnök üdvözölte a női képviselőket, akik az összes képviselőt 40%-át teszik ki. Hozzátette: még több nőt szeretnének az Európai Parlamentbe. Senki sem lehet elégedett azzal, hogy a meglévő eredményeket tovább visszük. „Mi, európaiak büszkék vagyunk arra, hogy különbözőek vagyunk” – jelentette ki. Felszólalása további részében kiállt a nemi egyenjogúság mellett, hangsúlyozta, hogy küzdeni kell a klímaváltozás ellen, és ostorozta a „vírusként terjedő nacionalizmust”.

Sassoli 1956-ban született Firenzében. A hetvenes évektől kezdve újságíróként dolgozott, majd tévés riporterként műsorvezetőként helyezkedett el. 2009-ben lépett politikai pályára, a baloldali Demokrata Párt színeiben indult az EP-választáson. 2012-ben indult a Demokrata Párt római polgármesteri előválasztásán, ekkor második helyen végzett. 2014-ben az EP alelnökévé választották.

Sassoli a választás után sajtótájékoztatót tartott, az újságíróknak elmondta: fontos, hogy az újságírók a legjobb körülmények között végezhessék a munkájukat. Fontos, hogy az emberek többet tudjanak arról, mi történik az uniós intézményekben – tette hozzá.

Az új elnök arról is beszélt, hogy Európa népe hisz a demokráciában. Az elmúlt néhány hónap során sokan jósolták meg, hogy Európa gyengébben kerül ki az EP-választásokból, de ez nem így történt. Az Európai Parlament minden korábbinál nyitottabb, de még nyitottabbá akarják tenni. A fiataloknak, a civilszervezeteknek, a lobbiknak hozzáférést kell biztosítani az intézménybe.

 

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. július 04. 00:26
Még egy rosszindulatú és hazug szocialista az EP élén (Schulz után)...
Palika1955
2019. július 03. 21:41
@kozmosz 2019. július 1. 20:26 @Palika1955 "Ne pofázz ide. Eredj az amerikai rabbi faszára." Amikor viktorka Jerusalemben dugdossa a cetliket a nagy zsidókalapjában, akkor miért nem zsidózol te hitvány náci?
néhai Ch.Pilot
2019. július 03. 19:15
„Mi, európaiak büszkék vagyunk arra, hogy különbözőek vagyunk” – jelentette ki. Felszólalása további részében ... ostorozta a „vírusként terjedő nacionalizmust”. Ugye, szerintetek is hülye? A nacionalizmus a különbözőségről szól, amire ez a pederaszta külsejű komcsi kijelentette, hogy büszke. ??? :-D
Akitlosz
2019. július 03. 18:32
"David-Maria" Csak nem transzbolond?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!