A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben. A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony – magyarázta Bardin százados.
Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek – a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő –, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók. Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében.
Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik.