Hableány-tragédia: csak nehezítő körülmények vannak

2019. május 31. 13:15

Minden körülmény nehezíti a Hableány roncsainak kiemelését. A magyar mentőcsapat dél-koreai segítséget is kap. A szállodahajó kapitánya panasszal élt a gyanúsítás ellen. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és a Budapestre érkező dél-koreai kollégájának sajtótájékoztatóján jártunk.

2019. május 31. 13:15
Matsuzaki Diána Sayuri

Sajnálatos, hogy nem a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója, hanem egy tragédia kapcsán találkozott a két ország képviselője – jelentette ki a magyar külügyminiszter dél-koreai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter a magyar kormány és Magyarország nevében részvétét nyilvánította Kang Kjung-vha és Dél-Korea felé a szerdai dunai hajóbaleset áldozatai miatt, egyúttal együttérzését fejezte ki az elsüllyedt hajó eltűnt, kétfős magyar legénységének családjaival is. Beszámolt arról is, hogy pénteken délelőtt Kang miniszter asszonnyal megtekintették a baleset helyszínét, ahol a mentésirányítási központban tájékoztatták őket a mentési és kiemelési munkálatokról. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter azt is elmondta: az áldozatok utáni kutatás a baleset helyszínétől délre a Duna teljes szakaszán nagy erőkkel folyik, és felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is. A Dunai Vízirendészet szerint hosszan elhúzódhat a kutatás. 

A Belügyminisztérium a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, Hajdu Jánost bízta meg a mentési és felderítési műveletek irányításával. Jelenleg a kiemelés műszaki előkészítése, a daruk és a támogató eszközök, helyszínre szállítása, összeszerelése zajlik.

A legfontosabb cél, hogy minél előbb kiemeljék a roncsot és az esetlegesen benne rekedt áldozatokat.

Szijjártó Péter a szakértőkre hivatkozva azonban kiemelte: minden körülmény nehezíti a kiemelést. Egy búvárcsapat már a csütörtöki merülés után rendkívül rossz látási viszonyokról és erős sodrásról számolt be, elmondásuk alapján a roncsot egyelőre megközelíteni sem lehet. A Hableány jelenleg 6 méteres mélységben fekszik a mederben, a Dunán ráadásul további félméteres vízszint-emelkedés várható.

A külügyminiszter méltatta a nemzetközi összefogást, a mentésben osztrák speciális búvárok is részt vesznek, a különleges logisztikát igénylő felszerelések szállításában és koordinálásában segítségét ajánlotta fel a LOT lengyel légitársaság, a Budapest Airport üzemeltetője, valamint az egyik legnagyobb német szállítmányozási vállalat is.

Pénteken érkezik Magyarországra egy dél-koreai speciális, egység, akik a TEK koordinálásával vesznek részt a kiemelésben.   

Kang Kjung-vha dél-koreai külügyminiszter köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint a hatóságoknak, szervezeteknek és civileknek a támogatásért és a mentésben végzett erőfeszítésekért. Közölte: Dél-Korea minden segítséget megad a műszaki mentéshez, valamint a budapesti dél-koreai nagykövetségen keresztül az áldozatok, a sérültek és hozzátartozók ellátásához.

A miniszter asszony hozzátette: a baleset másik résztvevője, a Viking szállodahajó német tulajdonosa is együttműködik a tragédia körülményeinek feltárásában. A nemzetközi sajtóban megjelent hírekre, melyek szerint kifogásolható, hogy a hajó utasai nem viseltek mentőövet, elmondta: a magyar hatóságok tájékoztatása szerint minden hajón volt megfelelő számú mentőöv, és az induláskor a személyzet kötelezően tájékoztatja azok helyéről az utasokat,

ám az ütközés és a süllyedés között eltelt 7 másodperc alatt biztosan nem volt idejük ezeket felvenni. 

Szijjártó Péter újságírói kérdésre elmondta: a konzuli szolgálatok folyamatosan dolgoznak a dél-koreai fél segítése és a családtagoknak nyújtott támogatás érdekében. A sérültek közül egy van súlyos állapotban, ő még kórházi ellátásra szorul. A többi túlélő és családtagjaik számára pedig pszichológus segítségét is biztosítják. 

A baleset miatt felmerült személyi felelősség megállapításának nyomozása során a magyar hatóságok kihallgatták a szállodahajó ukrán kapitányát, ezt követően őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatását is. A kapitány panasszal élt a gyanúsítás ellen, az őrizetbe vétel miatt azonban nem. 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apanna
2019. június 03. 18:02
Valahol olvastam, higy a hableanyt annak idejen a nagy szovjetunioban keszitettek... Szoval nem egy mai darab. A Koreai felmentosereg pedig, könnyű búvár felszerelést hozott, mikozben ezt a nehez feladatot a hazai nehéz búvárok olommal a labukon sem tudjak megoldani.
békalepcse
2019. június 01. 10:12
A Viking minden valószínűség szerint a nagyobb vindikált jogán, elvárta a kotródást, mert kellő sebesség esetén kisebb kockázattal tud átjutni a pillérek között. Csökkentett sebességnél könnyebben ragadják el az áramlatok. Kizárólag a saját navigációjukkal törődtek érzésem szerint és le....k a szabályzatot, meg mindenki mást.
villogókékfog
2019. május 31. 14:32
De mégis mi a redvát csinált az úszószálloda legénysége a helyzet figyelése és a sebesség megválasztasa helyett???
Kiscsillag
2019. május 31. 13:40
Borzasztó tragédia, példás összefogás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!