Már kevés fű is változást okoz az agyban

2019. február 01. 06:06

A világban egyre inkább enyhül az utóbbi időben a marihuánafogyasztással szembeni szigorúság, Európa több országába orvosi célra engedélyezik, sőt, az USA egyes államaiban és Kanadában bizonyos mennyiség legálisan tartható és fogyasztható. Pedig a menicalonline cikke szerint már néhány alkalom után is kimutatható változást okoz a kamaszok agyában.

2019. február 01. 06:06

A University of Vermont kutatócsoportja a Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy változást észleltek a pár alkalommal marihuánát fogyasztó tizenévesek szürkeállományában.

Meglehetősen kevés vizsgálat foglalkozott korábban a kezdeti, alkalmi marihuánafogyasztás élettani hatásaival, mivel a kutatások rendszerint inkább a rendszeres füvezők és az egészséges populáció összehasonlításával foglalkoztak. 

Dr. Hugh Garavan és kutatócsoportja egy longitudinális európai projekt, az IMAGEN keretében azonban most olyan tizenévesek agyát vizsgálta, akik életükben még csak pár alkalommal szívtak jointot.

A képalkotó vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a szürkeállomány megvastagszik azokon a helyeken, ahol a kannabiszreceptorok találhatók, azaz az amygdalában, mely főként a félelemmel és más érzelmekkel kapcsolatos folyamatokban vesz részt, valamint a hyppocampusban, mely a memória fejlődéséért és a térérzékelésért felelős.

A vizsgálat longitudinális adatai nyújtotta előnyöket kihasználva a kutatók kizárták annak valószínűségét, hogy a kannabiszt fogyasztó tinédzsereknél a szürkeállomány helyenkénti megvastagodása már korábban is fennállt. Hogy mit jelent a megvastagodott szürkeállomány, az egyelőre még nem tisztázott. 

Az azonban már most is ismeretes, hogy bár a gyermekkor során a szürkeállomány megvastagodik, ezt követően az agy hátsó felétől kiindulva egészen a fiatal felnőttkor elejéig elvékonyodása figyelhető meg (lányokban a folyamat előbb ér véget, mint fiúkban). A szürkeállomány serdülőkorban megfigyelhető elvékonyodása a felesleges, használaton kívüli idegi kapcsolatok megszüntetésének köszönhető. 

Az, hogy serdülőkorban a folyamat felgyorsul, azt jelzi, hogy ez az időszak felelős a használatfüggő, plasztikus fejlődésért, amit az agy metszési („pruning”) folyamatának is neveznek. A kutatók szerint a marihuána fogyasztása ebbe a folyamatba avatkozik bele, így akadályozhatja a szinaptikus kapcsolatok kialakulását.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2019. április 20. 20:13
Az agyban sokminden okozhat változást. Egy gumibot, vagy egy golflabda, vagy a kapufélfa. A baj az, hogy a fű tartós használata a normális életben ( a lélek szerinti életben ) okoz torzulást.
jedilovag
2019. február 02. 17:40
Ebben mi a hír? Ez alap tézis. Pszichológia Richard C. Atkinson - Ernest Hilgard
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik