Karácsony Gergely nyerte a baloldali előválasztást – élőben az eredményváróból

2019. február 03. 15:06

2,4 százalékos részvétel mellett nyert Karácsony. Szerinte az eredmény azt üzeni, hogy a budapestiek nem pártokban, hanem szövetségben gondolkodnak. A vesztes Horváth Csaba is örül, hogy végre „megmozdultak a budapestiek.”

2019. február 03. 15:06

Karácsony Gergely nyerte a baloldali előválasztást.

A pártok által felkért választási szakértő, Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság volt elnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be: az előválasztáson 34 214-en szavaztak, 81 érvénytelen szavazat volt, így az érvényes szavazatok száma 34 133. Az előválasztáson tehát az 1,4 millió szavazásra jogosult budapesti 2,4 százaléka vett részt.

Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje 6535 szavazatot kapott – közölte Szigeti Péter.

Őrsi Gergely, az előválasztási bizottság tagja, a fővárosi MSZP alelnöke elmondta, a hétfőtől vasárnapig tartó előválasztás rendben és tiszta körülmények között zajlott. Visszaélések gyanúját felvető jelenségeket és az informatikai rendszer manipulálását célzó kísérleteket nem tapasztaltak – tette hozzá.

A két jelölt gratulált egymásnak. 

Az eredményhirdetés után Horváth Csaba, az MSZP-s jelölt beszélt először. Horváth megköszönte „a szeretetet és támogatást”, amit kapott, örül, hogy „megmozdultak a budapestiek.” Tisztességes verseny volt – értékelte. Örül, hogy nem pártvezetők, hanem a budapestiek mondhatták meg, hogy a ki a legesélyesebb. „Jó szívvel tudom támogatni a budapestiek döntését” –mondta Horváth, majd kijelentette, hogy beáll a győztes, Karácsony Gergely mögé.

Karácsony Gergely arról beszélt, az a cél, hogy 2019 októberére Budapest „végre a budapestieké legyen a Fidesz helytartóival szemben”. Szerinte az eredmény azt üzeni, hogy a budapestiek nem pártokban, hanem szövetségben gondolkodnak. A budapestiek jelöltjeit és programját keressük – mondta. Egy az egy ellen indítana mindenhol jelöltet a fidesszel szemben. „Ennek a napnak nincs vesztese, csak a Fidesz" – zárja mondandóját.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke köszönetet mondott az előválasztáson résztvevő budapestieknek, azt mondta, „a szocialisták elfogadják az eredményt, és Karácsony Gergely mögött fognak állni, vagy ha kell, akkor előtte”. Molnár elmondta azt is: akik nem állnak bele az előválasztásba, húzzák az időt vagy önállóan akarnak győzni Tarlóssal szemben, azok nem a változást segítik, hanem más forgatókönyvet hajtanak végre. Szerinte az, hogy vasárnap történt mindez – ami a keresztény hívőknek az úr napját jelenti – szimbolikus, mert egy vasárnap fogják legyőzni Tarlóst is. Ezért szerinte azt is lehet mondani, hogy létrehozták a „vasárnapi szövetséget”.

„Karácsony mától nem országos pártpolitikus, nem egy pártszövetség pártpolitikusa, hanem a baloldali ellenzék közös ellenzéki budapesti főpolgármester-jelöltje. Ez nagy felelősség, más munkát kell ellátnia. Bízunk benne, hogy Karácsony megfelel ennek az elvárásnak. Az egység létrejött, ezt már csak mi tudjuk elrontani. Budapest készen áll a változásra” – mondta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke. A DK alelnöke arról is beszélt, hogy a DK által működtetett sátorban volt a legnagyobb részvétel az előválasztás során.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy értékelt: „a számok azt mutatják, az előválasztás bejött”. Elmondta, a Fideszben egy vezér dönti el, kiből mi lehet, a demokratikus oldalon ellenben demokratikus szabályok alapján tartott előválasztás zajlott és tisztelték a riválist. Azt ajánlotta, az ellenzék máskor is tartson előválasztást, hogy minden városban egy polgármesterjelöltje legyen az ellenzéknek.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő, a Szolidaritás képviselője bizakodását fejezte ki, hogy az előválasztást lebonyolító szervezetek a továbbiakban is együttműködnek. Reméli, a többi ellenzéki párt is érzi felelősségét. Jöjjenek és csatlakozzanak hozzánk, ne ellenünk, hanem Budapestért és Magyarországért politizáljanak – hangoztatta, közölve, teljes mellszélességgel küzdenek Karácsony Gergellyel Budapestért.

Megkérdeztük az MSZP sajtóosztályát arról, igaz-e a hír, miszerint Hunvald Györgyöt indítja az MSZP Erzsébetvárosban polgármesterként az őszi önkormányzati választáson. Nyakó István portálunknak azt nyilatkozta, hogy „mindenképpen közös ellenzéki jelölt fog indulni Erzsébetvárosban. Olyan jelölt, akit a többi ellenzéki párt is támogat.”

Összesen 305 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2019. február 05. 08:03
nahát---csak nem akadt valaki aki megsúgta neki,hogy addig míg nem csináltatja meg a fogsorát ne vigyorogjon--hurrá balfék eltárs??????
catalina9
2019. február 04. 10:14
csak úgy mellékesen, Ujhelyi elvtársnak címezve, ugyanis ő akarja összeroppantani a fideszt. Erre Karácsony két újjal szétmorzsolja a nagypofájú komcsikat..6500 szavazat....még gombócból is kevés...
Vakfolt
2019. február 04. 08:57
Karnyú Gernyúé lett a homokozóban a piros lapát! Gratula! De kit érdekel?
catalina9
2019. február 04. 07:25
Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje 6535 szavazatot kapott – közölte Szigeti Péter." Yicc! Szerintem Gyurcsány nyerte az előválasztást, miután mindent megtesz, hogy rongálja az MSZP-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!