A marhahús-fogyasztás csökkentése kedvező az ember és a környezet számára

2019. január 03. 21:00

Kevesebb marhahúst kellene fogyasztani.

2019. január 03. 21:00

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania, emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 százalékkal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket, sőt, ez a gazdagabb országok esetében akár 5 százalék is lehet egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint. 

Az Oxford Martin Schoolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) számára készített kutatásából az is kiderül, hogy 2010-ben a marhahús-előállítás az élelmiszertermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért volt felelős. Az alternatív fehérjeforrások azonban jelentősen csökkenthetik a kibocsátást.

Kétszáz kilokalória tápértékű marhahús előállítása 23,9 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Összehasonlításul ugyanennyi tápértékű bab, búza vagy dió előállítása során csupán egy kilogramm, vagy ennél is kisebb mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Egyéb fehérjeforrások előállításánál ez az érték némileg magasabb, de még mindig jóval alacsonyabb, mint a marhahús esetében: a tofunál három kilogramm, a sertéshúsnál négy kilogramm, a csirkehúsnál pedig hat kilogramm körüli mennyiséggel kell számolni. 

A Világgazdasági Fórum környezetvédelmi szakértője, Dominic Waughray hangsúlyozta, hogy a jövőben aligha lesz lehetséges, hogy a világ hús iránti keresletét fenntartható módon fedezni lehessen. Hozzátette azonban azt is: „ez a tanulmány megmutatja, hogy lehetséges elegendő tápanyagot előállítani tízmilliárd ember számára és javítani ezzel az emberek egészségi állapotát, anélkül, hogy ehhez szükségszerűen le kellene mondani a húsról". Ugyanakkor fontos, hogy a hústermelésnek hatékonyabbnak kell lennie, és a fogyasztóknak sokoldalúbban kell táplálkozniuk.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 04. 20:17
Ezúton tájékoztatom az illetékeseket és a világ közvéleményét egy világraszóló felfedezésemről. Több ember -> több háziállat Kevesebb ember -> kevesebb háziállat Zseniális mi? Na tehát ebből tessék inkább kiindulni! Úgy csökkenteni a háziállatok számát, hogy közben az emberek száma meg növekszik csak és kizárólag az életminőség rontásával lehet. Állatok nélkül ugyan lehet élni, csak messze nem annyira érdemes.
Gregorius
2019. január 04. 11:42
Igaz, én is láttam egy összevetést a csirke és a marha " erőforrás igényéről ( víz és tápanyagok). A szárnyasok nagy fölénnyel győztek, ennek ellenére egy ünnepi marhahúsleves mindent visz...
Phötön
2019. január 04. 10:03
Tudomásom szerint az argentínok eszik a legtöbb marhahúst per fő, és nincs semmi bajuk.
duzur
2019. január 04. 09:46
Ez több szempontból is igaz. Ijesztö pld az az erdö-irtás ami az Amazonas-nál folyik, a legelö-területek kiterjesztése érdekében. Sajnos az egyre növekvö szójaigénye a piacoknak is ebbe az irányba hat, már mindenütt azt akarnak ültetni. Ezt is korlátozni kellene. Vannak helyette hasonlóan használható termékek, amik nem igényelnek akkora területet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!