A Jobbik és a baloldal is támadta Orbánt az EP-vitában

2019. január 30. 20:43

A szerdai európai parlamenti vitában a jobbikos Balczó Zoltán és a DK-s Niedermüller Péter is kritikát fogalmazott meg a magyar kormány működésével szemben. Gál Kinga, fideszes EP-képviselő szerint ugyanakkor a vádak mindegyike nevetséges és mellőzi a tényeket, s ha egyelő mércével mérnének, akkor sok más tagállam ellen is eljárás indulna.

2019. január 30. 20:43

Az Európai Bizottság osztja a jogállamiság, az emberi jogok, illetve a korrupció magyarországi helyzetével kapcsolatos aggályok nagy részét; jelentette ki a  Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke a legfrissebb magyar fejleményekről szóló szerdai európai parlamenti (EP-) vitán. Deutsch Tamás fideszes képviselő szerint azonban a téma újbóli napirendre vétele pusztán ürügy, a valódi ok a választási kampány.

A brüsszeli plenáris ülésen Frans Timmermans üdvözölte a kérdés napirendre vételét, s rámutatott, hogy Magyarország önként, szuverén döntés útján vált az Európai Unió tagjává.

A csatlakozással minden ország vállalja a közösségi szabályok betartását, az Európai Bizottság feladata pedig annak vizsgálata, hogy megfelelően eleget tesznek-e ennek; mondta.

„Nem arról van szó, hogy harcot folytatunk egy tagállam ellen, amely nem akar migránsokat befogadni, pusztán azon kötelezettségek betartásáról van szó, amelyeket Magyarország maga vállalt. Pontosan úgy járunk el, mint minden más ország esetében, se többről, se kevesebbről nincs szó" – fogalmazott.

Timmermans érintette a Közép-európai Egyetem (CEU) részleges Bécsbe költözését, mondván,

példátlan, sajnálatos és szomorú, hogy egy felsőoktatási intézmény arra kényszerül, hogy elhagyjon egy uniós tagállamot.

Ezután Deutsch Tamás fideszes képviselő szólalt fel, aki szerint az EP-képviselők indulata Magyarországgal szemben abban gyökerezik, hogy van egy, az európai emberek életét évtizedekre meghatározó sorskérdés, amiben a magyarok elsöprő többsége, párthovatartozástól függetlenül egészen mást akar. Ez a kérdés a bevándorlás ügye; emelte ki.

Párttársa, Gál Kinga szerint a vádak mindegyike nevetséges és mellőzi a tényeket, s ha egyelő mércével mérnének, akkor sok más tagállam ellen is eljárás indulna.

Anders Primdahl Vistisen, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja szintén kettős mércét emlegetett „az európai establishment részéről a magyar és a lengyel kormánnyal szembeni támadások" kapcsán.

Josef Weidenholzer, a szociáldemokrata képviselőcsoport alelnöke úgy vélekedett, hogy Magyarország egyre inkább csak „látszatdemokrácia", a kormány pedig semmibe veszi az Európai Parlamentet, távol maradt a mostani vitától is, nem akarja figyelembe venni „európai barátai" álláspontját.

A magyar különjelentést összeállító zöldpárti Judith Sargentini ismét arról beszélt, hogy mihamarabb napirendre kell venni az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban, az ország ugyanis „sodródik a tekintélyelvűség útján".

A bátor magyar tüntetők és a nemzetközi megfigyelők ezzel tisztában vannak, és ideje, hogy a tanács is felismerje ennek a fontosságát. A társországok tétlensége arra bátorítja Orbánt, hogy folytassa antidemokratikus útját" – fogalmazott.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő aláhúzta:

Orbán Viktor miniszterelnök rendszere a hűbéri láncolatra és a korrupcióra épül, fokozatosan lebontja a jogállamot és kiszabadította a gyűlölet szellemét a palackból.

Az MSZP-s Szanyi Tibor pedig kijelentette, hogy a kormány „a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa új siralomházává alakította", és közölte, „az egyetlen jó hír, hogy a nemzeti demokratikus ellenállás fokozódik".

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa kijelentette, hogy Orbán Viktor megfutamodott a vitától, bár nem is lett volna mit mondania az elmúlt kilenc év kormányzása után, amelynek során folyamatosan aláásták az állampolgárok alapszerződésekbe foglalt jogait.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője aláhúzta: „Orbán távolléte a bizonyítéka annak, hogy fél a demokráciától, a vitától, s ezért számolta fel a független médiát és igazságszolgáltatást is, ezért akarja ellehetetleníteni a civil szervezeteket".

Morvai Krisztina független EP-képviselő a jelenlévők alacsony számán élcelődött, és hangsúlyozta,

senkit nem érdekel már Sargentini szerencsétlenkedése,

miután láthatóan „elbukott a támadása Magyarország ellen". Az ülésteremben valóban sok volt az üres padsor, a képviselőknek mindössze töredéke vett részt a vitán.

A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte még előző hónapban a magyar helyzetre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására, a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel. Az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája pedig többek meglepetésére napirendre tűzte a kérdést, de állásfoglalásról ezúttal nem fognak szavazni a képviselők.

(MTI)

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2019. január 31. 11:36
más "...Az amerikaiak sürgették azt is, hogy Magyarország vásároljon amerikai gázt, még ha ennek árát Orbán Viktor sokkalja is, tekintve , hogy az 20 százalékkal drágább a pici átlagárnál..."
catalina9
2019. január 31. 10:56
A Jobbik és a baloldal is támadta Orbánt az EP-vitában" hol itt az "és"? Helyesen: A libsik támadták Orbánt... „A kommunistánál ( kékeknél, zöldeknél, vörösöknél, Momentumosoknál, Jobbikosoknál vagyis a liberálisoknál, azaz a homo sorosicusoknál) kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”
formaegy
2019. január 31. 09:34
Hazaáruló tróger ballibes banda! Ezek a tények! Ezt nektek! EGYSZERŰEN SENKIK VAGYTOK (Petrás J – Bäck Z. – Szíjártó Zs.) Panaszkodni, ahhoz értesz, Dörgölődsz az ellenséghez. Fattyúk vagytok mindahányan, Tüskék a nemzet talpában. Istentelen lusta csürhe, Nem magyarnak való egy se! Beszéltek itt összevissza, Bolond szavát, bolond issza. Egyszerűen senkik vagytok! Egyszerűen senkik vagytok! Egyszerűen senkik vagytok! Örülnétek inkább annak, Hogy a sors így felmagasztalt. Köszönjétek szerencsétek! Urak vagytok, nem cselédek! Őseitek kiharcolták! Szabad nemzet! Szabad ország! Hová süllyedt ez az eszme, Áldozatos, véres teste? https://www.youtube.com/watch?v=1h4w5Nfqe9M
catalina9
2019. január 31. 08:00
Az MSZP-s Szanyi Tibor pedig kijelentette, hogy a kormány „a szovjet blokk legvidámabb barakkját Európa új siralomházává alakította", olvasson Szanyi elvtárs! "A magyar emberek boldogsága javult az egyik legnagyobb mértékben az elmúlt években a világ országai között. A 2008-2010-es időszakhoz képest a 2015-2017-es időszakban sokkal jobb lett a magyarok boldogságérzete a World Happiness Report 2018 szerint. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!