Valószínűsíthető, hogy mindez a vércsoport antigének valamint a bélfalat beborító és a bélbaktériumok „kihorgonyzását” segítő mucinréteg kémiai szerkezetének a hasonlóságaira vezethető vissza. A mucin mint glikozilált fehérje szénhidrátjai ugyanis hasonlóságot mutatnak a vörösvértestek felszínén lévő vércsoport-antigénekkel.
Az univerzális 0-s vércsoport előállítására alkalmas enzimmel kapcsolatos eredményeiről az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society; ACS) éves, Bostonban tartott ülésén számolt be Stephen Withers kutatócsoportja. Az eredmények publikáció formájában még nem láttak napvilágot. A kutatócsoport úgy véli, hogy az enzim szerkezeti módosításával a felszíni antigének eltávolítása még hatékonyabbá tehető.
Az, hogy a vérkészítmények előállítása során mikor lesz alkalmazható a vércsoport-tulajdonságokat megváltoztató enzim, egyelőre nem válaszolható meg.