A katalán elnök újabb népszavazást kér a spanyol miniszterelnöktől

2018. június 29. 13:09

Quim Torra katalán elnök egy újabb függetlenségi népszavazás kiírására kéri az új spanyol kormányfőt. Madridban óvatosan viszonyulnak a tárgyalás témáihoz.

2018. június 29. 13:09

Quim Torra katalán elnök a függetlenségről tárgyalna a spanyol miniszterelnökkel, de Pedro Sánchez csak a katalán és a madridi kormány közötti viszony felülvizsgálatára nyitott – derül ki a Politico sajtónyilatkozatokat összefoglaló cikkéből. 

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint a Katalónia jövőjéről szóló vita várhatóan túlterjed a kormány megbízatásán, de csökkenteni akarja a múlt évi illegális függetlenségi referendum okozta feszültségeket, ezért nyitott felülvizsgálni Madrid viszonyát a katalán kormánnyal.

Torra: Csak a függetlenségről van értelme tárgyalni

Quim Torra katalán elnök azt nyilatkozta, hogy az lesz az első kérése a miniszterelnökhöz, hogy beleegyezik-e egy újabb függetlenségi referendum kiírásába a Katalónia autonóm közösség számára. A katalán politikus július 9-én találkozik a kormányfővel Madridban. „Végre valaki asztalhoz ül velünk” – mondta Torra, hozzátéve, hogy Katalónia önrendelkezési jogának témája fogja uralni a tárgyalást. „Ha nem akarunk megbirkózni az üggyel, ezeknek a találkozóknak nincs sok értelme.” – tette hozzá. Torra mindezt Washingtonban nyilatkozta, ahol öt napos látogatása során a katalán függetlenség nemzetközi támogatottságát kívánja előmozdítani.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök elmondta, a függetlenség felvetése ismét csak a régió megosztásához vezet, holott a függetlenségpártiak nem képeznek többséget Katalóniában. „Úgy gondolom, hogy amit a katalán társadalom akar, az egy kapcsolat saját jól megkülönböztethető régiója és az ország többi része között.” – tette hozzá. 

Sánchez hangsúlyozta: a katalán vezetőknek tiszteletben kell tartaniuk az ország egységét és törvényeit, de jelezte, nyitott felülvizsgálni a központi és a regionális kormányzat viszonyát.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. június 30. 08:42
Mi bajuk van már megint?
SwordFish
2018. június 29. 16:13
Hajrá Katalónia!
luga
2018. június 29. 15:41
A nagy demokraták nem szeretik a népszavazást. Fárasztó annyi embert szarrá verni.
Rasdi
2018. június 29. 14:49
"Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök elmondta, a függetlenség felvetése ismét csak a régió megosztásához vezet, holott a függetlenségpártiak nem képeznek többséget Katalóniában." Ez így egy marhaság. Ha ez volna a helyzet, akkor pont Madridnak volna érdeke a népszavazás. Ráadásul szerintem pénze is több van Madridnak egy kampányra, mint Barcelonának. Vigyázz, mert megelőz a "sánta kutya".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!