Megmenekül a Szent György-hegy csodás présháza

2018. május 28. 21:01

Újjáépül és étterem lesz a csaknem 250 éves Tarányi-présház az ország egyik legszebb pontján.

2018. május 28. 21:01

A 18. századi Magyarországot idézi fel a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen álló Tarányi-présház, ahonnan teljes kilátás nyílik a Badacsonyra, Szigligetre és hátterükben a Balatonra. A hosszú évekig üresen álló, lepusztuló épület sorsa kérdésessé vált, hiszen nemrég már a tetőcserepek is hullani kezdtek róla.

Az épület azonban – talán az utolsó pillanatban – megmenekült. A We Love Balaton számol be arról, hogy Szoják Miklós vendéglátós vállalkozó megvette az épületet. A Budapesten karriert építő Szoják az utóbbi években Badacsonyörsre költözött.

„Egyértelmű, hogy beleszerettem. Olyan varázsa van a helynek, ami egyedülálló az országban. Van egyfajta szakralitása, nem véletlenül áll itt kápolna az 1400-as évek óta... Sokszor elképzeltem, milyen perspektívákat rejt, és mesebeli lehet a végeredmény, ha sikerül mindezt megvalósítani” – nyilatkozta Szoják Miklós a We Love Balatonnak.

Most már zajlik az épület felújítása, előbb étterem, majd a későbbiekben egy borászat is nyílni fog itt. A 2019-es szezonban tervezik a nyitást.

A Mandiner főszerkesztője még 2015-ben járta körbe az épületet, fotós posztban megörökítve az akkori pusztuló összképet.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2018. május 29. 11:41
köszönjük, Szoják Miklós
Della Street
2018. május 29. 10:58
Felkészül: Ify-kápolna :-) https://www.orszagalbum.hu/ify-kapolna-_p_68155
anegy_
2018. május 29. 08:59
Nahát! Ebben az Orbáni diktatúrában mégis létezik értékmentés! Köszönet a vállalkozónak, ígérem sokszor és sok pénzt fogok otthagyni a présházban!!!!!!
Akitlosz
2018. május 28. 22:03
Na megvan a nyár következő "munkaerőhiányra" panaszkodó interjúalanya a Mandiner számára..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!