Nincs új a nap alatt

2017. december 08. 10:08

Az idegen nemzetek és nemzeti törekvések iránti lelkesedés hajlama – még akkor is, ha azok csak saját hazánk kárára valósíthatóak meg – egy olyan politikai betegség, melynek földrajzi kiterjedése sajnos Németországra korlátozódik.

2017. december 08. 10:08
Otto von Bismarck

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 „Az idegen nemzetek és nemzeti törekvések iránti lelkesedés hajlama – még akkor is, ha azok csak saját hazánk kárára valósíthatóak meg – egy olyan politikai betegség, melynek földrajzi kiterjedése sajnos Németországra korlátozódik.”

Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen: Beszéd. In: Otto von Pflanze: Bismarck – Der Reichrsgründer. München: C. H. Beck, 1997, p. 608.

 

Otto von Bismarck (1815-1898) konzervatív német politikus és államférfi. A Porosz Királyság egykori miniszterelnöke, a német egység megteremtése után 1871-től 1890-ig az egyesült Német Birodalom első kancellárja. A liberalizmus egyik legnagyobb 19. századi ellensége, a monarchia legnagyobb védelmezője volt. Elutasította a német gyarmatosítási álmokat és megteremtette Európa egyik legbiztosabb szociális biztosítási rendszerét. II. Vilmos császár 1890-ben megvonta tőle bizalmát, élete hátralevő részét friedrichsruhi birtokán töltötte.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 08. 18:50
"Nincs új a nap alatt" Bismarck ilyent biztosan nem írt. A németek még a hócipőt is nagy kezdőbetűvel írják, nemhogy a Napot. szalai zoltán talán örül, hogy így írom a nevét? A Nap nem áruló, hogy kis kezdőbetűvel kellene írni a nevét.
reginaaolsen
2017. december 08. 16:17
Na tessék, most meg Bismark! Tuti, hogy a Fidesz támogatja!
Egyedem Begyedem
2017. december 08. 12:59
Az kimaradt, hogy Bismarck a német militarizmus és nacionalizmus egyik fő propagátoraként megágyazott a nácizmusnak.
bunko_jobbos
2017. december 08. 11:11
II. Vilmos alig várta, hogy ezt a "hülyét" kidobhassa a hatalomból. Mert ő meg szerette volna mutatni, hogy mit tud. Bismarck például szövetséget kötött az oroszokkal és az angolokkal. Vilmos kemény munkával ezeket szétverte, hogy megmutathassa, hogy ő milyen ügyes. Aztán az I. Világháború után száműzetésben elgondolkodhatott, hogy ki a hülye. Azt viszont nem tudta,, hogy ellenezte B. a gyarmatosítást. Ezek szerint még több esze volt, mint gondoltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!