Milyen irányba változik a férfi Nyugaton?

2017. június 14. 09:23

Rengeteg példát tudok említeni, amelyek arra utalnak, hogy a nyugati világban kiegyenlítődnek a nemek közötti viszonyok, és a férfi olyan dolgokat kénytelen elsajátítani, amelyek korábban a nők privilégiumai voltak.

2017. június 14. 09:23
Hadas Miklós

„Rengeteg példát tudok említeni, amelyek arra utalnak, hogy a nyugati világban kiegyenlítődnek a nemek közötti viszonyok, és a férfi olyan dolgokat kénytelen elsajátítani, amelyek korábban a nők privilégiumai voltak. A családi élet súlypontja a 16-17. századtól kezdődően az apai autoritástól áttevődik az anyai gondoskodás felé, ami egy fontos történelmi változás, és az említett folyamat része. A férfi is többi időt tölt otthon, részt vesz a gyermeknevelésben, megjelenik a gyermekkor mint olyan – hiszen korábban a gyermek egy kis felnőttnek számított, kvázi állati sorban létezett, harcolt, nem volt tabu a szexualitás előtte. Anthony Giddens egyik könyvének fő állítása szerint az intim szféra azért alakul át a romantikában, mert más lesz a kapcsolat alapja: korábban érdek alapján, szülők döntése szerint házasodnak a felek, később azonban kialakul az individuum, a kapitalizmus, az ego, és az ebbe a térbe már önálló ágensként belépő nő hatására a szabad, szerelem alapú döntés a fiatalok részéről. A férfiaknak meg kell tanulniuk szeretni, érzelmet kifejezni, belsővé tenni tehát egy viselkedésmintát, amit korábban nem kellett.

Tehát már nemcsak a gyereknevelés, hanem a párkapcsolat dinamikája, a keret, a közös narratíva kialakítása megint a női léthez kapcsolódó viselkedésmintákhoz köthető. A 19. századot követően, a huszadik század második felében például apaként, nevelőként magunkévá tesszük ezeket. Korábban autoriter minta szerint megvertük a gyereket, amit ma nem lehet. Ez megint az intim szférában nő által közvetített elvárás eredménye, hogy meg kell győzni, meg kell magyarázni dolgokat, a gyermek ismét pszichológiai fogalmak mentén lesz kezelve.

Ilyen értelemben tehát „elgyöngülnek” a férfiak, meglehetősen rövid idő alatt: egy-két évszázad alatt kötelesek belsővé tenni korántsem magától értetődő normákat, amelyek évezredeken át másként működtek. Amikor a bennünk levő mély vademberről beszélek, akkor azt mondom, hogy kontextus függvényében előjöhetnek ezek az indulatok. Ezeket nem tudjuk lefedni, érezzük magunkban ezeket a késztetéseket. Ezt leküzdeni, civilizálni, kanonizálni nehéz.”

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2017. június 14. 20:50
Alapvetően hibás feltevések. A férfiszerepet illetően napjaink ideális, követendő modellje nem más, mint maga Németh Szilárd rezsibiztos úr. Tekintélyt parancsoló az asszony és a gyerekek felé, viszont lángolóan szenvedélyes, ha a hazájáról van szó.
xoltan
2017. június 14. 16:40
Basszus, elolvastam a kiemelest, irtam egy kommentet, aztan elolvastam a cikket mielott elkuldtem. Majdnem ugyan azt irtam le... Kirakom, had rohogjon akit ez mulattat. Nekem inkabb ugy tunik, hogy olyan technikakat/vezetesi stilusokat lehet most megismerni, amik nem feltetlen intuitivak, de hatekonyak tudnak lenni. Ahogy ezek ismetebbe valnak, ugy a regi modszereknepszerutlenne valnak. Felelmet kelteni, konfrontalodni, megverekedni a falkavezer poziciojaert intuitiv. Ettol meg nem feltetlen a legjobb modszer. Ez nem noi vagy ferfi dolog, inkabb a nok korabban jobban ra voltak kenyszeritve a kevesbe direkt modszerekre es a gondolkodasra ha a celjaikat el akartak erni. Rengeteg ferfiasnak szamito megoldast lehet talalni, ha az ember keres. Es persze ha ez a kereses targya. Tobbnyire csak boldogga akarjuk tenni a parunkat, vagy rendesen felnevelni a gyerekunket.
Megtalálta
2017. június 14. 14:28
Vén köcsög.
krakken96
2017. június 14. 11:51
ez egy kicsit félrevezető.a 19.század második feléig a magántulajdonhoz,egyetemi oktatáshoz való jogot is megtagadták .az igazi game changer a világháború volt,a nők ekkor kényszerültek tömegesen dolgozni(mert először a történelemben vittek annyi férfit meghalni) és új szabadságot is nyertek majd sokan egyetemre kezdtek járni,a gyermeket akár illegálisan is elhalasztották és 68ban ez az egyetemi generáció követelt abortuszt stb.egyszerűen egy képzett, dolgozó nőnek nem életbevágóan fontos a házasság,a férfiak meg alkalmazkodnak vagy nem dugnak.Hollywood előtt ezért is kurvázták a színésznőket,mert a feminizmus úttörői voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!