Nyert Merkel pártja Schleswig-Holsteinben

2017. május 07. 19:51

Az északnémet tartomány választásán a CDU végzett az első helyen, vereséget mérve az eddig kormányzó szocdemekre. Martin Schulz szociáldemokrata kancellárjelölt csalódásnak nevezte az SPD vereségét.

2017. május 07. 19:51

Tartományi választás volt az észak-németországi Schleswig-Holsteinben. A Hamburg és Dánia között fekvő tartományban eddig egy szocdem vezetésű koalíció kormányzott.

A vasárnapi választáson azonban Angela Merkel kancellár CDU-ja végzett az első helyen, az első adatok szerint 33 százalékkal. A szocdemek 26 százalékot értek el.

A Zöldek 13, a liberális szabad demokraták közel 11 százalékot szereztek, míg az EU- és eurókritikus, bevándorlásellenes AfD is bejutott a tartományi törvényhozásba, 5,5 százalékkal épp hogy megugorva a bejutási küszöböt.

A legutóbb még több mint 8 százalékot szerző Kalózpárt alig több mint 1 százalékot szerzett, kiesve a törvényhozásból.

Elismerte a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) a Schleswig-Holstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett vereségét Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt. Az Európai Parlament volt elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában csalódásnak nevezte, hogy az SPD az első részeredmények alapján nagyarányú, 6-7 százalékpontos különbséggel végzett az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött. Az SPD-nek nem sikerült világossá tennie, hogy a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel koalícióban mennyire sikeresen vezette a tartományt az utóbbi öt évben. A CDU viszont Daniel Günther listavezetővel az élen nagyot hajrázott – tette hozzá Martin Schulz, utalva arra, hogy a közvélemény-kutatásokban egészen az utóbbi hetekig az SPD vezetett.

(Forrás: FAZ; MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bróker Karcsi
2017. május 08. 09:08
A sok szélkakak fideszes hogy lájkolja Merkelt:-)))
Mich
2017. május 07. 22:54
Schulz innen fogva bukdácsol.
Morgen
2017. május 07. 22:09
Schulz Merkel főnyereménye. Az ő indulása biztos siker Angelának.
kozmosz
2017. május 07. 21:11
Holsteinben a tehenek is szavazhattak. A hasonlóság miatt merkel megengedte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!