A franciák nekimentek az életvédő szervezeteknek!

2017. február 25. 23:10

Február közepén a Nemzetgyűlés – a francia Szenátus javaslatait felülbírálva – véglegesen elfogadta a francia kormányzó párt által beterjesztett törvényjavaslatot, amely büntetné azokat az életvédő weboldalakat, amelyek az abortusz helyett alternatívákat kínálnak fel a nők számára. A Családháló összefoglalója.

2017. február 25. 23:10
A törvényjavaslat a jogszabálysértőket akár két év szabadságvesztéssel, illetve 30 ezer eurós bírsággal is sújtaná. A törvény bűncselekménnyé nyilvánítaná a „hamis és torzított információkat” tartalmazó internetes oldalak üzemeltetését, mert ezeknek az a céljuk, hogy „tudatosan, hamis információkat felhasználva megtévesszék az abortuszt tervező nőket és lelki nyomást gyakoroljanak rájuk”.
 
A vita során a szólásszabadságot védelmezők érvei ütköznek a nők jogait védelmezők jogértelmezésével. Felmerül a kérdés, hogy a „nők szabadságjogainak” érvényesítése érdekében indokolt-e szabadságtipró törvényt és a szólásszabadságot korlátozó intézkedést hozni. Úgy tudni, hogy mintegy 60 képviselő az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény alkotmányosságának kivizsgálását kérve - tájékoztat a Családháló.hu.
 
Jelenleg a francia állami internetes oldalak a felvilágosítást kérő nők számára kizárólag abortuszt propagálnak – mint egyetlen megoldást a felmerülő „problémára”. A francia hivatalos orgánumok nem említik az embrióra vonatkozó emberi jogokat, illetve a „felvilágosító” oldalakon sosem említik a gyermek, az embrió és a magzat kifejezést.
 
*
 
A törvényt támogatók szerint elfogadhatatlan kifejezetten azért létrehozni oldalakat, hogy az abortuszt tervező személy bűnösnek érezze magát szándéka miatt. Laurence Rossignol családügyi, gyermek- és nőjogi miniszter a vita során kifejtette, hogy nem kívánnak internetes cenzúrát felállítani, de határozottan fellépnek a „születésszabályozás ellenségeivel” szemben. Rossignol a szenátusi vita során kifejtette: „az abortusz nem szakítja meg senkinek az életét, a valódi áldozatok a nők”.
 
A törvényt ellenzők közül Christian Kert, a Bouches-du-Rhône régió LR képviselője kifejtette, hogy határozottan ellenzi a törvény szövegét, azt az „állami cenzúra” eszközeként értékeli, amely korlátok közé szorítja a „gondolatszabadságot”. 
 
*
 
Az Alliance Vita életvédő szervezet a párizsi közigazgatási bírósághoz kíván fordulni az abortusz témakörben a kormány által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban arra hivatkozva, hogy ezek a tájékoztató anyagok nem adnak meg minden szükséges információt az érintett anyáknak. Az Alliance Vita szervezet különösen azt a videó üzenetet veszi célba, amelyen egy nőgyógyász arról nyilatkozik, hogy az abortusz nem jár semmiféle hosszú távú pszichológiai következménnyel.
 
A törvényjavaslat ellen a francia egyházak is határozottan fellépnek, a francia katolikus püspöki kar élesen tiltakozott a törvénytervezet ellen, de egyes orgánumok is nyíltan ellenezték a javaslatot (pl. a Le Monde). A törvény ellenzői 2017. január 22-én „Felvonulás az életért” nevű nagyszabású demonstrációt tartottak Párizsban, amelynek apropóján Ferenc pápa is küldött üzenetet a szervezőknek, amelyben kiállt az élet védelmezői mellett, és hangsúlyozta, hogy az emberi életet minden feltétel nélkül óvni kell annak fogantatásától természetes haláláig – zárul a Családháló összefoglalója.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2017. február 28. 16:43
Ha pusztulnak a franciák, az ő bajuk. Trianon visszanyal... Magyarországnak minden elkapart, magzatként lemészárolt emberélet veszteség. Pótolhatatlan, és drága veszteség. Seni ne nyivákoljon azon, hogy fogy a nemzet, vagy azon, hogy az örökbefogadásra évekig várni kell. Tessék világra hozni az esküszegő orvosok által, anyai cinkosság mellett láb alól eltett áldozatokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!