Netanjahu berágott: nem ad több pénzt az ENSZ-nek

2016. december 26. 11:36

Nem folyósít több pénzt az ENSZ-nek Izrael, miután a szervezet biztonsági tanácsa elítélte a ciszjordániai telepek létesítését. Benjamin Netanjahu Obamát okolja a döntésért és szégyennek nevezi azt, nagyköveteket rendel be fejmosásra és diplomáciai kapcsolatokat szakít meg. Donald Trump az ő oldalán áll.

2016. december 26. 11:36

Leállítja az ENSZ számára folyósított működési támogatást Izrael – közölte Benjamin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök az után döntött így, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége illegálisnak minősítette a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek létesítését egy határozatában. 

A határozat elfogadását Netanjahu Barack Obama rovására írta, akit Carter elnökéhez hasonlított, aki szerinte ellenséges volt Izraellel szemben - derül ki a Jerusalem Post írásából és az oldalon megtekinthető videóból. 

Netanjahunak eddig is rossz volt a viszonya az Obama-kormánnyal, de most egyenesen azt mondta, hogy az amerikai elnök „szégyenletesen hátba támadta” országát, és ezzel nemhogy nem hozta közelebb a békét, hanem pont hogy nehezebbé tette azt. És persze közölte azt is, hogy esze ágában nincs betartani a határozatot. Emellett 10 ország nagykövetét hívatta be a külügybe, ami szokatlan lépés és mutatja Netanjahu haragjának mértékét. Új-Zélandról és Szenegálból vissza is hívták a nagykövetüket a történtek miatt (ez a két ország részt vett a határozattervezet felterjesztésében, a határozatot 14 ország szavazta meg). 

Netanjahuhoz hasonlóan látja a helyzetet a megválasztott amerikai elnök is. Donald Trump szokásához híven Twitteren üzent. Szerinte az ENSZ BT-határozat „nagy veszteség Izrael számára, és sokkal nehezebbé fogja tenni a béketárgyalásokat”.

„Nagy kár, de ennek ellenére is elintézzük (a békét)!” – írta Trump, majd nem sokkal később boldog Hanukát kívánt a mikroblogján.

Találgatások szerint az ENSZ akár komoly gondba is kerülhet és elveszítheti működési forrásait Trump beiktatása után. Kulturális örökségvédelmi szerve, az UNESCO már így is pórul járt, amiért felvette tagjai közé a Palesztin Hatóságot: költségvetése jelentős részének búcsút mondhatott ez után a szervezet – hívja fel a figyelmet az Index. 

Összesen 349 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. december 27. 22:12
nyúlibfaszistabolsi ittasan hírdeti a kultúrforradalmat és oktat engem szép magyar nyelvböl. Megható...
csurcsányi
2016. december 27. 20:59
A mai ENSZ már sajnos egy Gittegylet lett amiből a másod-harmad rangú harmadik világi politikusok nagyon jól élnek!!! És nagy ívben szarnak azokra akik küldték őket,mert amit az ENSZ-től kikényszerítenek annak a 80% ők lopják el!!!
magnamater
2016. december 27. 11:58
netanjahunak eszébe sem jut,hogy Trump nem az ENSZ, de Izrael támogatását is beszüntetheti.
Text adósság
2016. december 27. 07:01
Elnök úr, ébredjen fel, mindjárt élvezni tetszik a helyzetet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!