Miért szeretjük a Mikulást?

2016. december 06. 10:09

Ma minden kisgyermek és gyermeklelkű felnőtt várja a nagyszakállú, piros ruhás öreg Mikulást. Létezett-e valójában, miért ilyennek ismerjük, és ki is volt az „eredeti”? Miért december 6-a Szent Miklós napja? A legenda nyomába eredtünk... A család.hu írása.

2016. december 06. 10:09

Egyszer volt, hol nem volt, sok száz évvel ezelőtt, a mai Törökország területén, Anatóliában élt egy Nikolausz (Miklós) nevű ember, aki egész életében jótékonykodó, adakozó kedvű volt. Az emberek szerették és tisztelték őt, Myra városában püspökké is választották, igaz, ő ezt a megtiszteltetést szerény ember lévén alig akarta elfogadni – kezdődik a történetmesélés a család.hu-n.

A nevéhez fűződő leghíresebb legenda szerint élt a városban egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem volt pénze hozományra. Az apa szomorúságának híre Miklós fülébe is eljutott, ám a püspök túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Ezért az éjszaka leple alatt három pénzzel tömött erszényt dobott be a ház ablakán, így a lányok megmenekültek a szégyentől, nem volt már akadálya annak, hogy megházasodjanak. Miklós – akit később szentté avattak – e nemes cselekedete miatt lett többek között a hajadonok védőszentje, a házasság és az anyaság égi oltalmazója, és természetesen ennek emlékére alakult ki az ajándékozás szokása.

A hagyomány szerint azért december 6-a Szent Miklós napja, mert ezen a napon temették el őt. Miklós igazi egyetemes szent, akit egyformán tisztelnek a nyugati keresztények, a keleti ortodox egyházak, sőt a zsidók is. Emlékének ünneplése és a személyéhez kapcsolódó ajándékozás a 16. században terjedt el széles körben Európa országaiban. Közös vonás, hogy ezen a napon a középpontban mindenhol a gyermekek állnak.

A széleskörű ismertséget és közkedveltséget az is mutatja, hogy az idők során a világ szinte minden nyelvében népszerű lett a Miklós név, a legendás ajándékozó figurája pedig fokozatosan mesei alakká lényegült át, akit ahány ország, szinte annyiféleképp neveznek. Magyarul Mikulásnak hívjuk (ez a név egyébként szlovák eredetű), német nyelvterületen Weihnachtsmann, latin nyelvekben Papa Noël, finnül Joulopukki, Hollandiában Sinterklaas néven emlegetik.

Utóbbi név „elferdült” alakja Santa Claus, ahogyan az Egyesült Államokban hívják. Itt történt meg egy bizonyos Clement Clark Moore népszerű verse (és az azt kedves képekkel illusztráló Thomas Nast) nyomán, hogy kialakult a rénszarvasszánon robogó, joviális, szakállas, piros ruhás öregúr alakja, amelyet azután képeslapok, dalok és filmek tucatjai vittek át még inkább a köztudatba. Érdekesség, hogy angolszász nyelvterületen Európához képest „késik” egy kicsit, hiszen hatodika helyett karácsonykor érkezik és hozza ajándékait.

Mikulásnak kísérői is vannak. Ahogy nálunk a Krampusz, máshol Fekete Péter, manók, vagy tündérek, német földön Knecht Ruprecht, a végtelen és fagyos orosz vidékeken pedig egy kedves leányzó, akit Sznyegurocskának hívnak (magyarul Hópelyhecske) segít az ajándékosztásban, amellyel boldog mosolyt varázsol a gyerekek arcára – zárul a család.hu írása.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. január 16. 19:11
Azért nem mindenki az édességért szereti...Az ugyanis csak következmény : a szeretet ajándékozó ereje testesül meg szent Miklós alakjában . Az Úr Jézustól kapott szeretet nélkül pedig nem lehet , és nem is érdemes élni . Szent Miklós püspök ugyanis Krisztus egyik kiemelkedően jó , s ezért követésre méltó tanítványa volt !
péterx
2017. január 16. 19:11
Igaz , a gyerekeknek döntő a sok finomság ...És a gyerekek öröme a felnőttek öröme is , s ez még szebbé teszi az ünnepet .
Fahrenheit 451
2017. január 11. 12:33
Magyarországon jól összeegyeztethető az ünnep szláv elnevezése, a vallásos vonulattal, de még a télapósággal is az volt.. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1s
Forsz
2016. december 08. 00:19
Ja, és Karácsony kapcsán már lassan szó sem esik Jézusról, hogy a Jézuskát már ne is említsem. Karácsonyt már csak a pohos, műszakállas, piros jelmezbe öltöztetett alkalmi ripacsok hada kíséri, ami elsősorban a kalmárszellem következménye. Mi közük ezeknek a Karácsonyhoz? Mindenképpen szánalmas és elkeserítő. Hol van már a karácsonyi áhitat, ami a szeretet ünnepének tartalmat adott!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!