„Ahogy egy édesanya és a kisbaba egymásra néznek, életükben először” – Interjú Hazay Tímeával

2016. november 02. 12:54

Egészséges, egészen pici gyerekeknek énekelni hatalmas öröm, de mi a helyzet a koraszülött babákkal, akik adott esetben éppen az életükért küzdenek? Rájuk milyen hatással van az élő zene és az éneklés, az édesanyjuk hangja? Hazay Tímea, zeneterapeutával (és a világ legpozitívabb emberével) beszélgettünk a muzsika erejéről, anyákról, apákról és babákról.

2016. november 02. 12:54
Hazay Tímea

Mi is pontosan a Ringató?

A Ringató egy kisgyermekkori zenei nevelési program, amit Gróh Ilona indított el Szekszárdon több mint 25 évvel ezelőtt, és én az ő módszertani tanfolyamát végeztem el 2007-ben, annak érdekében, hogy tarthassak foglalkozásokat.

(...)

Hogy kell elképzelni egy foglalkozást?

Ülünk körben a szőnyegen egy kellemes teremben, általában egy művelődési házban. Mi azt szeretjük, ha semmi más nincs a teremben, csak szőnyeg, esetleg székek. Nálunk nincsenek csörgők, bábok, lufik, csak pár hangszer és az énekszó.

Fontos a Ringató módszertanában, hogy kifejezetten indirekt módon működik, tehát nem szólítunk fel senki semmilyen feladatra. Azt gondoljuk, hogy azok az ingerek, amikkel körbevesszük a gyerekeket, amilyen hatással van a picikre az élő zene és az éneklés, az valahogy eljut a felnőttek szívéhez, lelkéhez is, és ha látják, hogy a néhány hónapos kisbabájuk milyen odafordulással és milyen érdeklődéssel figyel a zenére, akkor ők maguk is elkezdenek aktívabban figyelni. Olyan anyukák is dalra fakadnak, akik sose képzelték magukról. Egy kisgyereket ének nélkül felnevelni szinte lehetetlen, hiszen egy több százezer éves kulturális hagyomány a dajkálás, ami valahol ott van a mi közös kollektív tudatalattinkban.

(...)

És eljutottatok a kórházakba is.

(...) Mi a Ringatón a hosszú évek alatt a kollégáimmal együtt megtapasztalhattuk, hogy hogyan segíti a kapcsolatot a zene, hogy pontosan mi történik anya és gyermeke között a közös éneklés és a közös játék alatt.

Inkubátorban fekve a lélegeztetett kisbaba nagyon törékeny állapotban van, és ha zenét hall, nemcsak egyszerűen megnyugszik, de mérhetően jobban lesz, optimalizálódik a pulzusa, nő a vérében az oxigénszint, harmonizálódik a légzésszám. Minél jobban van egy baba, annál kiegyensúlyozottabb a pulzusa, annál biztosabban és stabilabban lélegzik.  Ezt az állapotot nemcsak gyógyszerekkel tudják előidézni, hanem képes rá az érintés, az emberi hang és a dajkálás. Minden kisgyerek jobban érzi magát, ha dajkálva van.

Tehát akkor ezek a picik gyakorlatilag gyorsabban gyógyulnak a zene hatására?

Igen, ezt kell, hogy mondjuk, laikusként ez rém furcsának tűnik, de többszörösen bizonyított tény, hogy a zeneterápia alkalmazása a perinatális intenzív centrumokban szignifikánsan javulást mutat. Olyan eredményeket tapasztalunk, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy az anyáknak és az apáknak ott a helyük, hiszen a kisbabákkal együtt egy egész család születik, és ez a család tudja megtartani ezt a törékeny csöppséget. Fontos, hogy azok vegyék körül, akik őt a legjobban szeretik.

(...)

Sokszor énekeljük a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, s annál a sornál, hogy Hát én immár kit válasszak? Te engemet én tégedet… bizony gyakran megindulnak a könnyek, mi pedig hagyjuk, hadd folyjanak, hiszen köztudott, hogy zene hatására az érzelmek is könnyebben megindulnak kifelé. Mindenkire hat a muzsika, arra is, aki énekel, és arra is, aki hallgatja.

(...)”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!