Hallásvizsgáló készüléket kap több szülészeti osztály

2016. november 08. 19:48

Újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hétfőn Budapesten.

2016. november 08. 19:48

Újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hétfőn Budapesten. Tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály kap a készülékekből, tizenkét kórház a gyermekmentő szolgálat adománya révén, négy pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetéséből.

Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte a koragyermekkori intervenció fontosságát, hiszen a születési rendellenességek, károsodások annál jobban gyógyíthatók, fejleszthetők, minél korábban kiderülnek.

Ezért is fontos az a rendelet, amely szerint már a szülészeti osztályon át kell esnie az újszülöttnek az első hallásvizsgálaton — emelte ki a miniszter. Balog Zoltán elmondta, a minisztérium európai uniós forrásból 170 millió forintot fordított a készülékek beszerzésére.

Edvi Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat saját gyűjtéséből több mint 34 millió forint gyűlt össze erre a célra. Hozzátette: az Emmi uniós pályázati pénzből valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket, a központi régióban, Budapesten és Pest megyében azonban nem lehetett pályázatot kiírni. Ezért gondolták azt, hogy gyűjtésükkel ezt a térséget célozzák meg.

Így már valamennyi olyan magyarországi kórháznak, amelyben van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum, lesz az újszülöttek és a csecsemők vizsgálatához szükséges hallásszűrő készüléke.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke arról beszélt, hogy a kormányzat prioritásként kezeli az újszülöttellátást, és ennek, valamint a szakmai összefogásnak is köszönhetően az elmúlt években húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon. Ez példátlan eredmény a magyar egészségügyben — hangsúlyozta a szakember, aki szerint ezen a területen olyan stratégiai lépések születettek, amelyek képesek voltak megmenteni újszülöttek életét.

A hallásvizsgálatról Szabó Miklós azt mondta, hogy a veleszületett halláskárosodást, ha nincs műszer, csak nagyon későn veszik észre a szülők és a szakemberek, ez pedig nagyban kihat a gyermek további fejlődésére.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. március 27. 16:53
"A hallásvizsgálatról Szabó Miklós azt mondta, hogy a veleszületett halláskárosodást, ha nincs műszer, csak nagyon későn veszik észre a szülők és a szakemberek, ez pedig nagyban kihat a gyermek további fejlődésére." Mert nem végeznek genetikai vizsgálatokat. Kevés pénzből előre lehetne tudni, hogy milyen betegségekre számíthat az újszülött az életében, hogyan célszerű élnie. Egy vagyont spórolhatna a Tb.. Na persze az is kiderülne, hogy ki a gyerek apja, ezért nem akarják. A jog még mindig csak vélelmezi az apa személyét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!