Mikor van szükség család- illetve párterápiára?

2016. október 25. 20:46

A pszichológiában a család: rendszer, melynek elemei kölcsönhatásban állnak egymással. A rendszer egyensúlyi állapotra törekszik, vagyis a fennálló helyzet megőrzésére, ami azonban nem biztos, hogy a rendszer elemei, vagyis a családtagok számára megfelelő.

2016. október 25. 20:46
Polgár Júlia

Gyakori, hogy a szülők problémája a gyermek viselkedésében mutatkozik meg. Ez történik akkor, amikor a szülők túlságosan elfoglaltak, nem jut elegendő idejük a gyermekre, aki kirívó viselkedésével kényszeríti ki magának a figyelmet.

Az ilyen, több családtagot érintő problémák kezelésében lehet hasznos eszköz a családterápia. A két terapeuta jelenlétében zajló beszélgetések átlagosan másfél órásak, és körülbelül 8-12 alkalom szükséges. A kéthetenkénti találkozókon néha csak egyes családtagoknak, máskor az egész családnak meg kell jelennie. 

Mikor merül fel a család- vagy párterápia lehetősége?

  • Gyermek- és serdülőkori zavarok (p. szorongás, evészavar, pszichoszomatikus zavarok, viselkedészavarok)
  • Szenvedélybetegségek
  • Szkizofrénia
  • Szorongásos zavarok
  • Szexuális zavarok
  • Krízis-állapotok
  • Párkapcsolati nehézségek
  • Kommunikációs nehézségek

A pszichoterápia része lehet a kommunikáció fejlesztése is. Mindennapi életünkben folyamatosan kommunikálunk: szóval (verbális) és metakommunikációval, vagyis testbeszéddel, mimikával is. Jelzésértékű, ha elfordulunk, ha integetünk, ahogyan az is, ha fintorgunk vagy épp ásítozunk. Kommunikációs képességeink befolyásolják szociális készségeinket is. Aki képes magát beleélni a másik helyzetébe, azaz nagyobb empátiával bír, az a kommunikációban is sikeresebb. A jó hír, hogy mindez tudatosan is elsajátítható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!